Когато през май Дънфермлайн бе коронясан за най-новия град в Шотландия, като част от честванията на платинения юбилей на кралица Елизабет Втора, това изненада мнозина.

Но не и местните, които казват, че отдавна са град в очакване и забравената древна столица на Шотландия. Бяхме най-бързо развиващият се град в Европа. Сега сме един от най-креативните и исторически малки градове, споделят жителите на най-новия шотландски град, който някога е бил дом на крале и кралици.

В Дънфермлайн е кипял живот още през неолита, но истинското начало на историята му е поставено едва с брака през 1069 г. на шотландския крал Малкълм III и кралица Маргарет - монарх, канонизиран след смъртта си през 1093 г. заради предаността си към религията и развитието на Дънфермлайн.

Докато кралят изгражда замък на стратегическо възвишение, чиито руини можете да разгледате в парка Питънкрийф, кралица Маргарет се фокусира върху църковните въпроси и създава манастир и път през река Форт, по който да преминават поклонници от Единбург до Дънфермлайн, като по този начин за първи път поставя града на картата.

Снимка: iStock by Getty Images

Съюзът им поставя началото на кралски род, който продължава до 1603 г., когато династията Стюарт, която по това време управлява и Англия, премества двора си в Лондон. През тези шест века древната столица на Шотландия е била в центъра на шотландската история, оставяйки осезаемо наследство, през което посетителите могат да се разходят и днес.

Дънфермлайн е свят от сводести кули, калдъръми и гробища, напомнящ вселената на Хари Потър, и е също толкова романтичен, колкото и Единбург. Именно тук кралица Маргарет за първи път основава скромното си манастирче, около което израстват църква и все по-пищен кралски дворец, чиято фасада се намира в сърцето на града.

 Над руините на манастира се извисява абатството Дънфермлайн, където са погребани редица шотландски монарси. Абатството разкрива история от две архитектурни епохи - романската църква на абатството, води началото си от 12 в., а съседната църква на новото абатство от 19 в. е почитана от шотландците като величествената гробница на Робърт Брус, кралят, чиято победа довежда до независимостта на Шотландия в битката при Банокбърн през 1314 г.

Снимка: iStock by Getty Images

В Дънфермлайн са родени не само Брус и кралица Маргарет, но и Чарлз I, последният британски монарх. В гробището пък се намира последното място за почивка на майката на Уилям "Смелото сърце" Уолъс.

Но кралица Маргарет не е най-известната фигура в историята на града. Надолу по хълма от църквата се намира обикновена къща, в която през 1835 г. се появява на бял свят шотландско-американският индустриалец и световноизвестен филантроп Андрю Карнеги.

Родният дом на Андрю Карнеги

Снимка: iStock by Getty Images

Семейството на Карнеги пристига в Питсбърг, Пенсилвания, почти без нищо през 1848 г., но натрупва богатството си във великата ера на американските железници. И въпреки че през 1902 г. става най-богатият човек в света, след като продава бизнеса си, включващ компания, която доставя стомана за Бруклинския мост, той остава верен на корените си.

"Карнеги е гигант в историята на Дънфермлайн, гръбнакът на градчето, което се превърна в град", казва управителят на музея Карнеги Марк Маклауд.

Снимка: iStock by Getty Images

Карнеги прекарва остатъка от живота си в раздаване на милиарди долари. И днес думите му още се помнят: "Човек, който умира така богат, умира опозорен". Вероятно той би се зарадвал на новината за статута на града, тъй като е обявил, че мисията му е да "донесе сладост и светлина на хората в Дънфермлайн". Без него нямаше да има наследството на 22 тръста Карнеги, които повече от век участват в световна мрежа от благотворителни дейности и филантропия. Градът нямаше да има обществения плувен басейн "Карнеги Батс" или музикалната зала "Карнеги Хол", нито пък Ню Йорк щеше да има своята "Карнеги Хол".

Без него Дънфермлайн нямаше да има и своята библиотека "Карнеги" - първата от повече от 2500 библиотеки "Карнеги" по света, която през 2017 г. е преобразена. На долния етаж обществената библиотека е вплетена в старата сграда, а в ултрамодерната структура от дъб, стъкло и (в знак на почит към Карнеги) стомана, се помещават музеят и галериите, чиито прозорци от пода до тавана гледат към абатството. Посетителите могат да научат как градът е преживял опустошителния Голям пожар през 1624 г. и епидемиите от холера, както и тежките времена през 80-те години на 20 в., когато икономическото положение се влошава, тъй като старите текстилни фабрики западат.

На запад от историческото ядро се разгръща наследството на Карнеги на открито. Паркът Питънкрийф е буколически оазис известен тук просто като "Глен". Като дете на Карнеги не му е било позволено да играе в това частно имение. Затова през 1903 г. той купува парка и с радост го подарява на Дънфермлайн, за да може всеки да се наслаждава на алеите и градините му. Днес гигантска статуя на Карнеги стои начело на това, което е било обявено за най-добрия парк в Шотландия през 2019 г. от Fields in Trust, британска благотворителна организация.

Разхождайки се по същите улици, по които някога е вървял филантропът, гордостта на местните от статута на града е осезаема. Идват все повече туристи и много от пътниците на круизните кораби избират Дънфермлайн пред Единбург.

Мнозина са убедени, че статутът на град отдавна е трябвало да бъде позволен на Дънфермлайн заради неговата невероятно история, култура, изкуство, музика и наследство.

Този творчески порив се отбелязва с ежегодния фестивал Outwith, който стартира през 2017 г. "The Fringe" се е превърнал в най-голямата част от Единбургския фестивал, а фестивалът "Outwith" празнува усещането за култура "извън" Единбург.

Седемте творчески обекта работят в тясно сътрудничество, като всички са на пешеходно разстояние един от друг - и също така е символ на различията между двата града, като фестивалът Outwith в Дънфермлайн е по-спокоен и по-малък.

Извън града се намира откритият през 2019 г Път на пилигримите във Файф. Пешеходният маршрут следва пътя, по който някога поклонниците са пътували между абатството Дънфермлайн и религиозния център Сейнт Андрюс, отдавна заемащ важно място на туристическата карта на Шотландия.

Градът се намира във вълнуваща точка от своята история. Той вече не е само историческа реликва, а се превръща в творчески център, който си заслужава да бъде видян.

Снимка: iStock by Getty Images