Със своите планини със смарагдов цвят, уединени заливи и вълшебни подземни езера най-големият от Йонийските острови Кефалония е коронован за най-добрия гръцки остров в анкета на Which?, пише вестник Guardian.

Многобройните плажове, великолепните пейзажи и достъпът до уединени кътчета са сред останалите причини островът да заеме първото място в годишното проучване на потребителската организация. В анкетата на Which? са участвали повече от 1000 посетители, които са оценили 10 гръцки острова в няколко категории, сред които плажове, атракции, природа, съотношение цена/качество.

Снимка: iStock by Getty Images

Кефалония, където се развива действието на романа на Луи де Берниер "Мандолината на капитан Корели" (и където протичат снимките на филма по романа от 2001 г. с Никълъс Кейдж и Пенелопе Крус), е единственият остров, спечелил пет звезди в категорията, свързана със спокойствието и тишината.

Анкетираните споделят, че са особено очаровани от пейзажите на острова, описвайки ги като "зашеметяващи". По-специални отзиви получава "красивият и уединен" плаж в Ерисос, близо до Фискардо, до който се стига пеша през гора.

След Кефалония се нареждат Скиатос и Лефкада. Анкетираните определят Скиатос като гостоприемен, но с оживен нощен живот. Освен това е отправна точка за изследване на други острови, сред които Скопелос и Алонисос. Има и разходки с лодка от град Скиатос до плажа Лалария с неговата естествена скална арка: според местната легенда плуването през арката е ключът към вечната младост.

Четвъртото място заема Крит, като повечето туристи предпочитат северното крайбрежие. На пета позиция се нарежда  Корфу, чиито почитатели препоръчват да се търсят "непокътнати заливи" с чиста, топла плитка вода за гмуркане с шнорхел. Остров Кос е  на шесто място, предлагайки оживен нощен живот и интересни археологически обекти, според посетителите.

Закинтос и Родос заемат седмата и осмата позиция, а Санторини е предпоследен. Въпреки че пейзажът на острова и колоритните къщи получават пет звезди, посетителите му дават само две звезди за тишина и спокойствие и три за плажовете.

Снимка: iStock by Getty Images

На дъното на класацията е бляскавият парти остров Миконос, който посетителите определят като скъп, шумен и пренаселен. Анкетираните му дават само една звезда за спокойствие и тишина и две звезди за съотношение цена/качество. Те все пак са впечатлени от "превъзходните" поляни с диви цветя на близкия необитаем остров Делос, но препоръчват да посетите и двата острова извън сезона.