За осма поредна година в Ябланица се провежда празникът на халвата и локума, характерни за този регион. Събитието се организира от общината.
Празникът вече започна на площада в града, разположен в Западния Предбалкан, съвсем близо до пътя между София и Варна. Ако минавате оттам, отбийте се, за да видите какво са подготвили местните производители на традиционните за региона ябланска халва и локум, както и характерните за село Брестница десерт кешкек и за село Малък Извор шекерени бонбончета.
Ще можете да дегустирате сладките изкушения и да гледате филм за това как се правят те.
Кемал Пекер, който местен производител разказва пред БНР, че традиционната халва се прави от тахан и захар.
"Таханът се произвежда от смлени слънчогледови или сусамови семки, зависи вече от вида на халвата. Най-важното е качеството на тахана. После захарта се разбива в бланщори и се смесва със самия тахан и се получава халва. Зависи вече дали е с аромат на ванилия или какао се слагат допълнителни компоненти", казва Пекер.
За доброто настроение на гостите на празника е предвиден концерт на местни самодейни състави и изпълнители, а «локуми ще разтяга актьорът комик Димитър Туджаров - Шкумбата.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.