Всеки, който е прекарал поне една неделя в Испания, е забелязал колко много заведения и магазини остават затворени в последния ден от седмицата. Макар да важи най-вече за малките и средни градове, за тези, които не са запознати с испанската култура, този факт може да е неприятна изненада.

Но дали това се дължи на лежерния подход към живота на испанците или има и други причини?

До известна степен е така - испанците предпочитат да прекарват неделя в ядене, почивка и време със семейството, но причините са много по-комплексни.

Преди години неработещият в неделя бизнес се е дължал отчасти на силното католическо влияние в страната. Денят е определен за почивка и всички ходят на църква. Днес религията има много по-слабо влияние, а истинската причина за спуснатите кепенци на магазините са законите за неделната търговия.

Тези закони не са уникални за Испания - има ги в много страни по света и регулират кои търговски обекти имат право да работят в неделя и при какви условия.

В страната регионалните правителства имат силата да решат какво да е работното време на магазините в неделя. В много части на Испания на търговските обекти е разрешено да работят в неделя само веднъж в месеца, като обикновено това е първата неделя от месеца. Изключение се прави за големи празници като Коледа и Великден и за големите сезонни разпродажби. В Мадрид всички ограничения отпаднаха от 2021 г., а в Страната на баските големите магазини нямат право да отварят в неделя, на големи празници и в някои случаи - в събота следобед.

Тези правила не важат за ресторанти, бензиностанции, аптеки, магазини за цветя, магазини на гари и автогари, както и всеки магазин с площ до 300 кв.м.

Изключение се прави и за магазините в популярните туристически райони като централен Мадрид, Валенсия, Сарагоса, централна Палма де Майорка и по-голямата част от крайбрежието на Каталуния, Андалусия, Валенсия и Мурсия

Ако се чудите дали магазините ще работят в града, в който ще бъдете, най-напред проверете в кой регион се намира. Онлайн можете да намерите разписанието на неделите с работещи магазини в даден регион за цялата година.