Едва ли сте чували за Сондрио, а градът е част от областта Ломбардия на Милано, докъдето има по пет директни полета от София – ниски и високотарифни всеки ден. Наричат го „столица на Алпите”, а именно неговите курорти ще домакинстват ските на олимпийските игри през 2026 г. Санта Катерина и Бормио преди дни посрещнаха традиционно световната купа в алпийските дисциплини.

Всяка година приемат състезанията. Само Бормио има 50 км писти, най-дългата от които е 6 км, около които са прокарани 15 лифта и влека. Преди да стане ски център, той е популярен балнеокурорт още от римско време заради трите си лековити извора. Повечето българи познават Ливиньо, където наистина скиваканциите излизат по-изгодни от почивки на българските курорти, като обичат да казват, когато са тук, че са в съседния и много по-престижен швейцарски Санкт Мориц.

Двата скицентъра са свързани с Червено влакче, както наричат железницата в Алпите. Валтелина е името на долината наоколо, по която е известна местността. Освен за ски, тя много става и за вино и местното е прочуто. Както и прекрасното сирене и кулинарния шедьовър на региона – брезаолата – колбаса, по-фин от прошуто, който е най-чудесната компания за тукашните вина.

Туристите с дни могат да разглеждат реконструирания Замък Мазегра, който доминира над хилядолетния град. Той представя по удивителен начин историята на планината и на алпинизма, който е истинска религия за хората по тези места. Неслучайно наричат селището си „сърцето на Алпите”. Те наистина го чувстват. В месеците, когато не се карат ски, гостите могат да се отдадат на активности като скално катерене, алпинизъм – през зимата се превръща в ски-алпинизъм, планинско и традиционно колоездене сред кристалния планински въздух, в екологично чистата природа край Сондрио.