Най-красивите панорамни гледки към Москва, първите рок-клубове на СССР и футуристични паркове - жителите на отдалечените райони на Москва разказват за най-любимите си места извън центъра и дават съвети кои локации извън пътеводителите обезателно трябва да посещават чужденците.

1. "Соколники"

В 9 сутринта главният площад на този източен квартал на Москва едва започва да се пълни с множество кучкари и велосипедисти. Мобилните кафенета и будки за продажба на хот-дог още не са отворили, шумят само есенните листа и главният фонтан, около който се разхождат сънени охранители.

"Затова пък през почивните дни тук има тълпи народ, имаш чувството, че цяла Москва е дошла", разказва Раиса Базарова, жителка на "Соколники". По нейни думи тя буквално се е омъжила за този квартал преди 21 години, когато през 1999 г. се мести с мъжа си тук от централния Арбатски район на Москва.

Един от най-старите паркове в Москва - "Соколники"

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Успява да свикне с по-тихия район едва след три години, когато се сближава със съседите. Сега Раиса смята "Соколники" за най-красивия квартал на Москва и го цени заради "малоетажността" и съхранените паметници на архитектурата.

"Дори излизайки от метрото, когато човек тепърва попада в района на 'Соколники', първото, което вижда, е старинна кула, от преди революцията (построена през 1884 г. - бел.ред.), тя е видяла още дървена Москва и се е запазила в пълното си великолепие", разказва Базарова.

Дори излизайки от метрото, когато човек тепърва попада в района на 'Соколники', първото, което вижда, е старинна кула, от преди революцията

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Раиса предлага на чужденците да посетят и един от най-старите паркове на Москва - "Соколники" (основан през 1878 г.) с фонтани, езера, басейн, а също така с атракциони и собствен розариум. И среди това мястото е било любимо на императорите Петър I и Александър I, които именно на тази територия устройвали пирове за приятели. За Базарова това е едно от главните зелени места, благодарение на които районът "диша".

Един от най-старите паркове в Москва - "Соколники"

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Задължителна точка за посещение, според нея, е и театър "Роман Виктюк" - поне за да видите един от главните московски паметници от епохата на конструктивизма отвътре, или пък да гледате "Служанки" ("Слугините"), един от най-популярните спектакли на театъра по пиеса на Жан Жоне.

2. Левобережни район

Галина Якунина, която вече 9 години работи като директор на спортен клуб в северната част на столицата, с нескрито удоволствие ходи по главната алея на парка на Речната гара.

Лятото на 2020 г. зданието на самата гара, което напомня на кораб, беше обградено от строителни скелета - постройката от 1937 г. претърпя реставрация.

 

Севечерната речна гара на Москва се намира в Левобережни район

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Сега около нея има фонтани и деца, безкрайни пътечки с цветни саксии и обновена крайбрежна улица, покрай която има умалено копие на канал "Москва" - тук има детски колички, лодки или просто играещи деца.

"Тук е много красиво, оттук потеглят круизните кораби и топлоходи, които возят нашите жители на Москва, със сигурност ще се хареса на туристите", споделя Якунина.

Второто и любимо място за вечерни разходки след работа е Парка на Дружбата, именуван в чест на VI Световен фестивал на младежта и студентите. Главните му плюсове са паметници и скулптури, посветени на децата, на международната дружба и героите от войната, върбите, които се отразяват в езерата, и детските площадки. А благодарение на двата парка въздухът в района силно се отличава от този в центъра на Москва, убедена е жената.

Лятото основното място за събиране на хората е Левобережният плаж, Галина съветва чужденците да го посетят.

"Плажът е обсипан с пясък, има кафенета, шезлонги и място за плажен волейбол, много е комфортно за отдих", описва мястото Якунина.

3. Фили-Давидково

За специалния конфликтолог Алексей Иванушкин западният район на "Филевския парк" винаги е бил главен символ на Москва. "Преместих се тук през 2005 г. от Санкт Петербург и тогава централно място на Москва беше пазарът за електроника "Горбушка". Там винаги имаше тълпи народ, още зле облечени, но привлечени от джаджите. Във Фильовския парк ходихме като в гората - събирахме клони, защото беше невъзможно да минеш, а и никой не събираше и бутилките, нищо. Тоест, беше сборище на алкохолици", споделя Иванушкин първите си впечатления за района.

След 15 години вече благоустроената крайбрежна улица на парка за Алексей е основно място за ежедневни разходки - именно нея той съветва чужденците да посетят.

"За мен това действително е място на сила, възторг за душата", разказва Иванушкин.

Не по-малко значимо място е Покровкият храм на Пресвета Богородица във Фили в бароков стил, издигнат в края на XVII в. с пари на болярина Лев Кирилович Наришкин, смята Иванушкин. На първия етаж на храма през 1812 г. войниците на Наполеон правят конюшни, през 1943 г. долният храм е използван като лазарет, а до 1963 г. се ползва като склад за хартиени изделия. Там си струва да отидат онези, които се интересуват от необичайни храмове.

Покровкият храм на Пресвета Богородица във Фили

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

"Преди срещу храма беше Суворовското училище, имаше традиция - всяка година на баловете суворовците тайно издигаха флага на въоръжените сили на храма. Дълго се бориха с това, никак не можеха да открият кой го слага и никого не наказваха", споделя местната история Иванушкин.

За да разберете повече за руската рок музика, Алексей ви съветва да отидете в Двореца на Културата "Сергей Горбунов", кръстен в чест на директора на авиационния завод (построен през 1938 г.) От 1986 г. в двореца открива и първата московска рок лаборатория, така зданието става известно като главното столично място за провеждане на рок концерти и фестивали.

4. Крилатское

Ако ви се иска да узнаете повече за спортните обекти от Олимпиадата от 1980 г., трябва да отидете директно в Крилатское, уверява Юлия Жилцова. Тя се мести в столицата от Сибир и вече 21 години живее в Западна Москва.

"Обичам да се разхождам около велотрека и още няколко обекта, построени за Олимпиадата. Там има нов център за пързаляне с кънки и гребен канал. Red Bull редовно организират конкурси за самоделни летателни апарати Flugtag, весело и интересно е", отбелязва Жилцова.

В свободното си време Юлия се наслаждава на една от най-красивите панорамни гледки от Западния крилатски хълм в местния парк - оттам се виждат "Москва Сити", храмът "Рождество на Пресвета Богородица" и арката на Живописния мост. Тя съветва чужденците да посетят хълма, за да направят фотосесия на фона на Москва и да си отдъхнат от суетата в централните исторически райони.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

"Тук се усещате сред природата, но същевременно пътят до центъра на Москва е едва 20 минути. Тук няма стълпотворения, дори през почивните дни. В центъра се сблъскваш с много хора, всичко ти е далечно, а тук има по-домашна атмосфера", разказва Жилцова.

5. Хорошовски район

Ходинското поле в Хорошовския район получава печална слава заради смъртоносното меле по време на празненствата за коронацията на император Николай II през 1905 година. Днес то повече напомня на футуристичен град с причудливи кули, арт обекти в местния парк и танцуващи фонтани. В понеделник към 8 вечерта в парка става особено многолюдно - учениците снимат танцови видеа за тик-ток и карат скейтбордове, а децата с родителите си бягат по огледалния лабиринт.

Ходинското поле в Хорошовския район

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Александър Любарски, местен жител, се мести в Ходинка през 2010 г. и като фотограф веднага се влюбва в местните гледки.

"Всяка част от Ходинския парк - било то люлки, езеро, спортна площадка - е стилизирана като самолети и вертолети или фонтани, всичко зад нас - всичко е фотогенично", пояснява Любарски.

Второто му любимо място за снимки е неголемият парк "Берёзовая роща" ("Брезова горичка"), където, впрочем, освен брези, има кленове, ясени и липи.

Всеки гост на Ходинка трябва също да посети и парка, посветен на героите от Първата световна война, основан на братската могила, смята Любарски.

"Там има забележителен параклис, там е погребан и прахът на княз Николай Николаевич Романов (внук на Николай I и чичо на Николай II, руски главнокомандващ от Първата световна война - бел.ред.). Също всичко е много фотогенично", казва Любарски.

По негово мнение всеки чуждестранен турист трябва да посети Ходинка, за да разбере как може да изглежда Русия от бъдещето.

"Дори не цялата Москва, нека всички региони бъдат такива. Много би ми се искало това да се разпространи извън пределите на МКАД (Московското околовръстно шосе)", обобщава Любарски.

Източник: Russia Beyond