Обичате красивите градове, но не и тълпите от туристи, през които трябва да си пробивате път? Елизабет Йорк Фон Вартенбург от Дойче Веле показва 

Вижте снимки >>

Киоджа вместо Венеция

Венеция е приказно красива, но прелива от туристи. Годишно я посещават близо 30 милиона души. Ако искате да избегнете тълпите от туристи, посетете Киоджа (вляво на снимката). С неговите романтични мостове, тесни улички и пъстри фасади това живописно рибарско градче предлага неповторима италианска атмосфера. При това без да е така претъпкано, както Венеция.




Утрехт вместо Амстердам


Амстердам е много популярен сред туристите - дотолкова, че градът въведе специални предписания, такси и дори забрани за посетителите. Утрехт (вляво) далеч не е така препълнен, а всъщност не отстъпва почти по нищо на Амстердам. Тук можете да се насладите в същата степен на типичния нидерландски чар.




Севиля вместо Барселона


27 милиона души годишно посещават Барселона (вдясно). По централния булевард "Рамблас" туристите едва се разминават. Далеч по-спокойно е в Севиля (вляво), която също е приказно красива. Кралският дворец "Алказар" е само една от впечатляващите забележителности на андалуския град.




Сплит вместо Дубровник


Дубровник привлича ежедневно хиляди туристи. Тази тенденция се засили още повече след успеха на сериала "Игра на тронове", части от който са заснети именно в Дубровник. Който иска да избегне гъмжилото от хора, може да се насочи към Сплит. И този град е разположен сред живописна природа, предлага прекрасни плажове и може да се похвали с редица исторически забележителности.




Регенсбург вместо Прага


Който се запъти към Прага, трябва да се настрои за дълги опашки и препълнени улици. Далеч по-спокойно е в баварския Регенсбург (вляво), чиято архитектура силно прилича на пражката. И тук има величествена катедрала и живописни старинни улички. Особено прочут е мостът, който дори е служил като модел за Карловия мост в Прага.




Лийдс вместо Лондон


Който е бил в Лондон, добре знае, че човек трудно си пробива път из тълпите в централните части на града. При това на Острова има и много други места, които заслужават да бъдат посетени. Например Лийдс в северна Англия. Едно време градът е бил център на индустрията, а днес предлага богата културна сцена, пулсиращ нощен живот и множество възможности за шопинг туризъм.

Порто вместо Лисабон


Лисабон също се превърна в жертва на собствената си красота. Една от възможните алтернативи е Порто, който е вторият по големина град в Португалия. Порто е един наистина очарователен град, който предлага редица забележителности, а Старият град е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.




Болоня вместо Рим

Да, Болоня не е Рим, но този град в северната част на Италия изобщо даже не е за подценяване. Тук е пълно с музеи и величествени средновековни сгради, в Болоня се намира и най-старият университет в Европа. Да не забравяме и отличните кафенета и ресторанти - тук високо ценят добрата и обилна храна.




Грац вместо Виена


Във Виена винаги е пълно с туристи. За разлика от Грац. Старата част на града е включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство, а уютните кафенета по нищо не отстъпват на виенските.



Менорка вместо Майорка

Майорка изнемогва от притока на туристи. Много по-спокойно е на Менорка. Островът, известен като "малката сестра" на Майорка, предлага приказно красива природа. Там има осем природни резервата и поне 200 скални плажа, които са трудно достъпни. Островът няма потенциал да се превърне в средище на масовия туризъм, но затова пък предлага чудесни възможности за спокоен отдих.