Природата владее невероятни тайни, благодарение на които не спира да изумява търсачите на красиви гледки из всичките си ъгълчета.

Макар да е известен най-вече със своите плажове и райски курорти, остров Мавриций е от екзотичните острови, които имат много природни забележителности във вътрешността си. Земята на седемте цвята (Terres des Sept Couleurs) е само една от тях.

Да се каже, че това късче земя е сюрреалистично, е твърде меко казано. В продължение на седем милиона години стихиите са творили с пълна сила, за да могат посетителите днес да видят нещо наистина изумително - пясъчни дюни в преливащи едни в други цветове, които сякаш са били арена за цветния прах на индийския фестивал Холи.

Червено се прелива в оранжево в лилаво, зеленото е редом до синьо, тук-там се показва жилка в кафяво, а когато в небето плуват облаци, играта на сенките прави гледката още по-магическа.

Вижте снимки от Земята на седемте цвята в галерия >>>

Научното обяснение за феномена на Земята на седемте цвята е сравнително просто - базалтовата лава постепенно се трансформира в глинести минерали. Заради тропическия климат с много валежи всички водоразтворими съставки на дюните са се отмили, а останките са червеникави железни и алуминиеви оксиди със светлосенки в синьо и лилаво. Цветът е различен според това какви елементи остават в дадена част от Земята на седемте цвята.

Най-интересното е, че ако смесите пясък с различни цветове, след известно време те отново ще се разделят.

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: iStock by Getty Images

Най-доброто време през деня, когато да видите Земята на седемте цвята, е рано сутрин.

Природната забележителност е прочута сред туристите от 60-те години на миналия век, като днес на посетителите не е разрешено да стъпват върху дюните. Построена е специална дървена платформа с ограда. Има магазинчета за сувенири, както и площадка за деца и няколко от прочутите гигантски костенурки от Мавриций.