Понякога в пътешествията си по света следваме истории, легенди и митове, а друг път - красотата, която да изпълни очите и душите ни с радост.

Следващите няколко градчета на пръв поглед са от втората категория, но ако прекарате малко повече време в тях или просто се разровите из историята им, ще се убедите, че всяко място има какво да ви разкаже.

По една или друга причина, редица населени места по света са се оказали целите сини. Погледнати отдалеч, те са като цветни петна на фона на своите хълмове или се сливат с морето и небето.

Красиви са и за разходка, и за снимки, и за кафе, изпито късно следобед. Ето кои са пет от най-красивите сини градчета и села по света.

Шефшауен, Мароко

Снимка: iStock by Getty Images

Погледнат от възвишенията на планината Риф, мароканският град Шефшауен изглежда бледосин, но тръгнете ли из лабиринтите на уличките му, синьото става наситено и доминиращо, а по сенките - понякога и дълбоко като море.

На всяка крачка ви се иска да спирате за снимки сред дувари и стари порти, край пъстрите сергии на търговците и до местните лежерни котки, които се изтягат и ви игнорират, както само котка може да го направи.

Най-фотогеничната част на града е старата медина, а другите части на Шефшауен не са толкова отчетливо едноцветни - макар на снимки да изглежда като малко градче, в него живеят над 40 000 души.

Защо е син? Смята се, че синият цвят на града се дължи на заселването в него на избягали от испанската инквизиция евреи в края на 15-и век. Те донесли със себе си и традицията да боядисват стените сини.

Хускар, Испания

Снимка: iStock by Getty Images

Някога Хускар бил едно от Белите села на Андалусия, но през последните 10 години е известно като най-синьото място в Испания.

Защо е син? В Хускар синьото не е вековна традиция, а пи ар ход отпреди няколко години, когато пускат по кината филма "Смърфовете 3D" и по този повод цялото село, заедно с църквата, е пременено в смърфско синьо. В първоначалното споразумение е договорено селото да бъде боядисано в обичайния си бял цвят, но след като 100 000 туристи посещават преди това никому неизвестното място през първите 6 месеца от боядисването, на местен референдум жителите му решават то да остане синьо.

Сиди Бу Саид, Тунис

Снимка: iStock by Getty Images

Сиди Бу Саид е град с ослепително бели фасади, на които ярко се открояват дървените врати и капаци за прозорци в имперско синьо. Градчето е спокойно, малко встрани от лудницата на големите курорти. Разположено на хълм, то гледа към Тунизийския залив и е перфектно за дните, в които искате просто да се разхождате и да попивате красота.

Защо е син? Градът е кръстен на суфистки светец от 13-и век, но за бяло-синята му гама се смята, че е отговорен един френски барон. Барон Родолф д"Ерланжер пристигнал в града през 1901 г. и наредил да построят за него приказно имение, което отвън било в бяло и синьо. Макар това да не е потвърдена версия, смята се, че обликът на имението вдъхновил и останалите къщи в Сиди Бу Саид.

Джодпур, Индия

Снимка: iStock by Getty Images

Джодпур е вторият по големина град в индийския щат Раджастан и най-красивият. Макар да не е целият син, повечето къщи в старата му част са боядисани в индигово синьо.

Защо е син? В миналото в синьо са били боядисвани само къщите на брамините - на-висшата каста. Впоследствие това малко се изменило и в синьо боядисвали домовете си всички по-видни граждани, независимо от кастата им.

Ия, Гърция

Снимка: iStock by Getty Images

Едва ли има нещо, което да не е казано за легендарното селце Ия, разположено на крайбрежието на гръцкия остров Санторини.

Защо е син? Заради непоносимите летни жеги и вулканичните скали на много от островите, къщите се превръщали в пещи. Затова хората започнали да ги варосват, за да остават хладни през лятото. Сините кубета се срещали, но не толкова повсеместно, докато по време на военния режим (1967-74 г.) управниците не налагат правило за уеднаквяване на пейзажите и нареждат много градове да бъдат пребоядисани в бяло и синьо, което било и в синхрон с цветовете на гръцкото знаме.