Истанбул е много неща, които не могат да се поберат в думи.

Градът е и шумен, и лежерен, и древен, и съвременен, и ароматен, и хаотичен, но най-вече е място, в което всеки открива своята лична причина да се връща отново и отново.

За едни това е кухнята, за други - безкрайният списък със забележителности, за трети - кипящата арт сцена.

Но ако има въпрос, по който няма спор, това е колко пъстър е Истанбул в буквален и преносен смисъл.

Следва нашата колекция от най-цветните квартали, из които да се разходите, да си напълните очите с красота и да се наснимате.

Разгледайте фотогалерия >>>

Балат

Балат

Снимка: iStock by Getty Images

Балат е един от малкото истанбулски квартали, които са запазили усещането за стари времена. Цветните къщи с орнаментирани прозорци и калдъръмените улички са част от чара му, заради който си струва да дойдете с докрай заредени батерии на фотоапарата.

Балат е и място, в което се намират исторически паметници за християни, евреи и мюсюлмани - включително и българската църква "Свети Стефан".

Кузгунджук

Кузгунджук

Снимка: iStock by Getty Images

Дървените къщи в османски стил все още се срещат в квартал Кузгунджук в азиатската част на Истанбул. Цветните фасади и чайните под сенките на дърветата са чудесно място, на което да изпиете чашка чай (или две). Районът е известен и с добрите си ресторанти и заведения за кебап.

Каракьой 

Каракьой

Снимка: iStock by Getty Images

Първото място, от което да започнете изследването на Каракьой, е улица Банкалар, по която са се строили като войници исторически сгради от 19-и век. Разходете се из квартала, за да откриете всичките му кафенета, арт магазинчета, галерии, църкви и джамии (включително джамията Азапкапъ, дело на архитекта Синан).

Принцовите острови

Бююкада - най-големият от Принцовите острови не е официално квартал на Истанбул, но е цветен и си заслужава

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Да, технически Принцовите острови не са квартал на Истанбул, а образуват район Адалар в Провинция Истанбул, но ги споменаваме, защото са на един ферибот разстояние и са едно от най-фотогеничните места в района на космополитния град.

Принцовите острови са архипелаг, който се състои от четири големи и пет по-малки острова, като най-посещаван е Бююкада (в превод: Големият остров). До островите можете да стигнете с туристически корабчета или с ферибот от градския транспорт. На Бююкада няма моторни превозни средства и разходката ви сред ярко боядисаните фасади на вилите може да бъде пеша, с колело под наем или на конски файтон.