Прочутият археологически парк Помпей в Италия отново приема посетители след облекчаването на ограничителните мерки заради новия коронавирус, съобщи АФП.

Вижте снимки >>

Руините на древния град, погребан от пепелта на вулкана Везувий преди почти две хиляди години, са втората най-посещавана от туристи историческа забележителност в страната след Колизеума в Рим.

Отварянето на археологическия парк става поетапно, въпреки това днес в древния амфитеатър на Помпей нямаше нито един посетител. На чужденците е забранено да влизат в Италия до юни. Малко по-малко от 4 милиона души посетиха Помпей през 2019 г.

Посещенията в археологическия парк се осъществяват по нови правила. Посетителите ще се движат по точно определен задължителен маршрут, втори ще бъде предложен след 9 юни. Часовете за посещение се запазват предварително, цената на билета е пет евро. Всички гости на комплекса ще преминават през задължителна дистанционна проверка на телесната температура.

Сред първите посетители в парка днес е двойка американци от Детройт, които карантината заварва в Помпей. Те опитали да разгледат останките на древния град точно преди карантината, но не успели. Оттогава те са в апартамент под наем в Помпей.

"Фантастично е, заслужава си да се чака, за да го види човек", казва Колийн Хюсън.

Валентина Рафоне, която е на 48 години и почти от двадесет години работи като екскурзовод в Помпей, казва, че усеща "чувство на празнота, на тъга". Само ние, екскурзоводите, сме тук и някои журналисти, добавя тя.