Представете си 10 000 квадратни километра пустиня, съставена само от сол. Толкова искрящо бяла, че е трудно да гледате към нея в слънчев ден.

За разлика от солните езера, които показват бялата си повърхност само след като се изпари водата в топлия сезон, тук солната кора се вижда почти целогодишно и всъщност се простира на няколко метра под краката ви.

Еднакво изумителна в сухо и във влажно време, пустинята Салар де Уюни е едно от най-посещаваните места в Боливия, където човек може да се почувства едновременно на земята и в небесата.

Разходка в облаците

Пустинята Салар де Уюни след дъжд

Снимка: Unsplash

Aко сте късметлии да сте тук, след като е валял дъжд, ще видите най-магичната гледка - пустинята се превръща в най-голямото огледало в света. В него се отразяват небето и облаците.

Разходка в Салар де Уюни след дъжд е като разходка по самите облаци.

Пустинята Салар де Уюни след дъжд

Снимка: Unsplash

Пустинята Салар де Уюни след дъжд

Снимка: Unsplash

Нужни са проливни дъждове, за да може водата да се задържи върху солната кора. Дъждовният сезон тук е между януари и март и тогава имате най-голям шанс да видите с очите си огледалния ефект на пустинята.

Почитателите на Междузвездни войни са виждали пустинята в "Последния джедай", където Салар де Уюни играе ролята на планетата Крейт.

Пустинята Салар де Уюни

Снимка: Unsplash

Цветни заливи край Салар де Уюни, образувани от влуканична дейност в района.

Снимка: Unsplash

Фламинго се разхожда по водната повърхност

Снимка: Unsplash

Пустинята Салар де Уюни след дъжд

Снимка: Unsplash

Как се е появила пустинята Салар де Уюни?

В миналото на Земята на мястото на Салар де Уюни последователно са съществували няколко гигантски езера, които постепенно пресъхнали. На тяхно място днес са останали две по-малки езера - Поопо и Уру Уру, и две солни пустини - Салар де Уюни и Салар де Койпаса.

Пустинята Салар де Уюни

Снимка: Unsplash

Пустинята Салар де Уюни след дъжд

Снимка: Unsplash

Какво означава името Салар де Уюни?

"Салар" е испанската дума за "солна равнина", а Уюни е името на най-близкото населено място и на езика на местния народ аймара означава "кошара". 

Птици по залез в Салар де Уюни

Снимка: Unsplash

След дъжд пустинята се превръща в най-голямото огледало на света.

Снимка: Unsplash

Как да посетите Салар де Уюни?

Градчето Уюни е изходна точка за посещението на Салар де Уюни. Оттам можете да наемете високопроходим автомобил, с който да навлезете навътре в равнината. В самия Уюни има многобройни хотели, като някои от тях са построени (подове, стени и тавани) само със солни блокове, добити от пустинята.

Добре е да имате предвид, че пустинята се намира на надморска височина от над 3500 м. За да не страдате от височинна болест и проблеми с аклиматизацията, може да прекарате 2-3 дни на някое по-ниско място.

Името "пустиня" може да е подвеждащо. Мнозина не очакват, че нощем температурите падат до минус 20 градуса. Ако планирате разходка под звездите из Салар де Уюни, подгответе се с достатъчно топли дрехи.

На около 3 км от Салар де Уюни има още едно място, което си струва да видите - гробището за влакове. Някога в района е минавала железница, която е служела предимно на минната промишленост, но след колапса ѝ в средата на миналия век, много влакове и релси са изоставени и днес се ползват само за фон на снимките на туристите.