Стартираме поредица от материали, в които ще ви срещнем с някои от най-красивите тайни плажове в Турция. Никой от тях не е толкова таен, че да сте първия човек там, но определено са места, където няма да намерите огромни тълпи или пък ще откриете нещо наистина уникално.

Като сто вида пеперуди, които ви очакват на първия таен плаж:

Ако за курортния град Фетие определено може да се каже, че е популярен сред почитателите на турското море в България, то плажът, известен като Долината на пеперудите (Butterfly Valley) по-скоро е сред тайните места.

Вижте снимки >>>

Плажът се пази в тайна не само от хората, но и от природата - заобиколен е с непристъпни високи скали от всички страни, освен откъм морето. Мястото носи името си на над стоте вида пеперуди, които живеят тук. Сред цветните насекоми има и ендемични видове като тигровата пеперуда в бяло, оранжево и черно.

Табела в Долината на пеперудите

Снимка: iStock by Getty Images

Тези, които искат да видят пеперудите, трябва да са тук през април, още преди сезона на моретата.

Другите, които са ценители на скритите плажове, могат да изберат и по-топли летни месеци, за да се насладят на ивицата с фин бял пясък и намиращия се тук водопад, чиито води се спускат от скалите.

Водопадът, който тече в скалите до плажа

Снимка: iStock by Getty Images

Стигането до Долината на пеперудите не е лесна работа, както подобава на всеки таен плаж. Единият вариант е да плавате половин час с лодка от Йолюдениз. Другият е доста екстремен и включва спускане по стръмния бряг откъм скалите.

В района на Долината на пеперудите има места за настаняване, които са за тези, които обичат да са близо до природата - къщи на дървета, палатки и бунгала.