Преходите в планината са чудесен начин да отпочинете и да се насладите на заобикалящата ви природа. Терените могат да бъдат както лесни, така и много трудни и предизвикателни. Колкото по-труден е един планински терен, толкова по-специализирана трябва да бъде вашата екипировка.

Едно от най-важните неща е изборът на подходящи обувки за планински преходи. Днес в търговската мрежа ще откриете разнообразни модели, които са подходящи за различен вид терени.

По този начин планинските обувки се делят на Travel, Trekking, Hiking, All Terrain Sport, Cold Weather Boots и Alpine. Сред тях обаче са и трисезонните туристически обувки с Gore-Tex (гортекс), на които именно ще обърнем специално внимание.

Какво представляват трисезонните туристически обувки?

Трисезонните туристически обувки са подходящи за преходи в планината, които са както леки и умерени, така и трудни за преминаване. Различните модели могат да бъдат с мека или твърда подметка, като всички те са най-подходящи за периодите, когато няма сняг.

Този вид туристически обувки могат да бъдат по-високи в горната си част, което означава, че имат подкрепа за глезена, давайки значително по-добра стабилност и предпазвайки глезена от изкълчване. Благодарение на това ще можете да носите тежка раница по по-трудни терени.

Важно е да уточним, че не всички модели трисезонни туристически обувки са предназначени за хлъзгави терени. Това зависи изцяло от характеристиката на подметката.

Защо да изберете туристически обувки с Gore-Tex?

Дори и да планирате да носите трисезонните туристически обувки през летния сезон, то времето в планината лесно може да ви изненада. Неслучайно експертите съветват винаги да сте добре екипирани и подготвени за всякакви ситуации.

Но какво всъщност представлява Gore-Tex? Позната още като гортекс или Goretex, това е водоустойчива и дишаща мембрана, разположена между горната материя и вътрешната подплата.

Трисезонните туристически обувки с Gore-Tex предоставят много по-надеждна защита, пазейки краката ви сухи. Освен това дишаемостта на мембраната осигурява максимален комфорт, дори и когато сте на дълги преходи.

Друга отличителна характеристика на обувките с гортекс е, че са бързосъхнещи, което ги прави подходящи за носене при влажно време и валежи. Накратко, трисезонните туристически обувки с Gore-Tex са практичен избор. Ако не планирате да правите преходи през зимния сезон, този вид планински обувки биха били перфектни за вас.

 

Източник: Unsplash

Как да изберете трисезонни туристически обувки с гортекс?

В случай, че сте начинаещи в планинските преходи, е напълно нормално да се чувствате объркани относно това каква екипировка ще ви е необходима.

Ето и основните и най-важни съвети, които бихме ви дали при избора на трисезонни туристически обувки с Gore-Tex:

  • обърнете специално внимание на размера на обувките - със сигурност знаете кой е вашият, но все пак се уверете, че размерът обувки на марката, която сте си избрали, отговоря на реалния ваш. Винаги е добре да измерите дължината и ширината на вашето стъпало, за да се уверите, че правите правилен избор.Едно от най-важните неща е пръстите да не докосват предната част на обувките. Трябва да има достатъчно разстояние отпред, което да не е нито прекалено голямо, нито прекалено малко, защото когато се спускате по склон, краката ви се плъзгат напред. Когато няма достатъчно място, можете да нараните пръстите на краката.
  • пробвайте туристическите обувки в края на деня - обикновено тогава краката ви са отекли, а това ви дава възможност да проверите как ще усещате краката си в определен размер туристически обувки в края на дълъг планински преход.
  • прекарайте известно време с туристическите обувки - още нещо, което ще ви помогне да изберете правилния размер за вас, е като постоите достатъчно време с обувките, така че да може добре да ги усетите.
  • носете подходящи чорапи - когато избирате туристически обувки, то е важно да бъдете с подходящи чорапи. В най-добрия случай пробвайте обувките с чорапи, с които бихте били на преход.
  • шевове - нещо, на което малко хора обръщат внимание, е това, че здравината и издръжливостта на трисезонните туристически обувки до голяма степен зависи от това колко на брой шевове имат.Колкото по-малко са те, толкова по-здрави ще са обувките. Това е от изключителна важност, особено ако ще правите няколкодневни преходи или такива, които са по по-стръмни участъци.

И не на последно място е важно да избирате марки, които са се доказали във високото качество на туристически обувки. Примери за топ марки планински обувки са La Sportiva и Salomon.

Съветваме ви добре да проучите различните марки, тъй като покупката на трисезонни туристически обувки е инвестиция, от която зависи това до колко комфортно ще е преживяването за вас.

Намерите ли перфектните туристически обувки, остава да се насладите на фантастичните живописни гледки високо горе в планината.


 

Рекламен материал.