Приморско и Китен готвят грандиозен финал на летния туристически сезон. На 2 септември в Приморско ще се разгърне един от най-големите спортни подвизи у нас - "Лъвско сърце". Този крос триатлон се оказа като магнит за над 500 участници, които ще се включат в индивидуална и отборна щафетна надпревара. 

Но не спирайте дотук, защото след това от 3 до 10 септември Приморско ще стане мястото на събиране за стотици приключенски фенове по време на 17-ото издание на "Оффроуд събор Приморско". Това събитие ще им предостави платформа да съчетаят духа на предизвикателството с красотата на природата и наистина да оставят следи в пясъка на времето. И докато градът поема към зората на приключението, съседният Китен подчертава своята любов към националния фолклор.

От 6 до 10 септември ще се проведе 7-ото издание на Националната фолклорна среща "Китен и приятели" за 2023 година. Тук няма победители и загубили, само споделената страст и талантът на изпълнителите и ансамблите, които ще ни напомнят за красотата на нашата култура и традиции. Всички тези събития са част от програмата, която Община Приморско предлага през Сезон 2023. Тя е обогатена с близо 60 фестивала, концерти, спектакли, спортни мероприятия, изложби, пленери и пр. Добър подход да се завърши един страхотен летен сезон - със звезден финал и усмивки на лицата на гостите и местните предприемачи.

"Екипът на Община Приморско и нашите партньори положихме сериозни усилия, за да създадем необходимата организация и да предложим на туристите и местните жители разнообразни преживявания, които да добавят стойност към сезона. Гордеем се, че през годините успяхме да наложим събития, да съхраняваме и създаваме традиции, които са емблематични за двата курорта. Оперният фестивал на тракийското светилище Бегликташ, който е уникален, това лято пожъна изключителен успех. Можем да се похвалим и с едни от най-мащабните фолклорни събития у нас. Спортните събития, сред които най-значимите са детският футболен турнир и ултра крос триатлонът също събират хиляди посетители и любители на спорта. Въпреки трудностите и сериозните притеснения към момента резултатите показват, сме се справили добре с над 11% ръст на нощувките на български и чужди туристи, ако изключим от статистиката украинските граждани, с които ситуацията през последните две години е по-специфична", обясни кметът д-р Димитър Германов. 

Увеличението с 11% се отчита за периода от началото на годината до 25 август в сравнение със същия период на 2022 година на база регистрирани нощувки в единната национална система.

Източник: Община Приморско

За да бъде обезпечен успешен летен сезон, преди старта му Общината реализира и редица инфраструктурни проекти - ремонт на улици, ново осветление, 200 нови паркоместа, брегоукрепване и изцяло нова крайбрежна алея в Китен, озеленяване и др. Организирана бе и комуникационна и рекламна кампания на национално ниво за представяне на двата курорта, като атрактивни летни дестинации.

 * Материалът е предоставен от Община Приморско