От граничния пункт Калотина - Димитровград, курортният град е само на 90 минути път с кола. Сокобаня е първата екологична община в Сърбия. Намира се в Сокобанската котловина и е заобиколен от четири планини, има две езера и през него минава река Моравица.

През лятото природата на Сокобаня очарова със свежата си и наситена зеленина, а през зимните месеци туристите имат възможност да ободрят силата и духа си благодарение на уникалния за страната и региона спа детокс.

снимка: sokobanja.rs

Спа детоксът включва серия от процедури, които допринасят за пълната релаксация и детоксикация на тялото и се предлагат в два от основните спа обекта в града. Единият от тях е турската баня Амам, която съществува от цели 5 века и все още работи и се захранва с лечебна вода от главния термален извор в Сокобаня.

Амам се намира в самия център на Сокобаня в централния спа парк и датира от 15 век. Построена е от турците върху основите на римските бани. Последно е реновирана през 2005 г. и всичко е запазено в автентичния си вид. Турската баня разполага с два термоминерални извора с температури между 43 и 47ºC и мъжки и женски басейн. Банята е под закрила на държавата като паметник на културата с голямо значение.

снимка: sokobanja.rs

Освен на Амама, посетителите на града могат да се наслаждават и на удобствата на един от най-красивите и модерни спа центрове в страната - хотел "Слънце", който се простира на повече от 1500 кв.м и разполага с три басейна, джакузи, шест вида сауни, солни стаи, тунел-изненада и мн. др.

Уникалното преживяване в Сокобаня е комбинация от атмосферата на града, дългогодишните традиции и съвременния опит в грижата за здравето.

снимка: sokobanja.rs

Неизбежна и много важна част от това преживяване е гастрономията и местните специалитети, приготвени с продукти от региона. Храната в Сокобаня не само засища, а и ободрява и възстановява силите на организма. Голямо предизвикателство е да решиш кой специалитет да опиташ първо: домашната гибаница със сокобанско сирене, кравето мляко, агнешкото и телешкото под сач, традиционната сръбска скара в спа стил или ртанския чай, който зарежда тялото с топлина.

През снежните дни околностите на Сокобаня предлагат множество възможности за забавления - сред тях са пистите за тобоган на хълма Поповица и ледената пързалка в центъра на Сокобаня. Белите планински простори, заобикалящи града пък предлагат на любителите на екстремните спортове възможност за силни преживявания, като със сигурност най-атрактивното сред тях е зимното изкачване на връх Шиляк в планина Ртан.

снимка: sokobanja.rs

За спорт и отдих посетителите имат избор на всяка крачка в Сокобаня. Могат да плуват в басейните с термална и студена вода, да играят тенис, баскетбол, хандбал на кортовете и закритите спортни съоръжения, да се насладят на разходка с колело в околността или на джогинг по пистата в Баница. За любителите на риболова езерото Бован и река Моравица предлагат чудесни условия и още по-чудесни гледки - не случайно Сокобаня е известна като зеленото сърце на Сърбия!

Повече за Сокобаня на: https://sokobanja.rs/bg/

 

* съдържание на sokobanja