Сокобаня от векове е ценена високо заради природните си богатства и е една от най-популярните дестинации за любителите на активната почивка сред природата. Тя е център на организирания туризъм от 186 години, обявена е за първата екологична община в Сърбия, а от 2022 година и най-посещаваната дестинация.

Курортът впечатлява със своята непокътната природа. Заобиколен е от четири планини (доминиращата Ртан и гористата Озрен), перлената река Моравица, и две езера - Връмджанско и Бованско (Бован).

снимка: sokobanja.rs

Освен пищната природа и кристално чистия въздух, районът изобилства и от културно-исторически паметници като средновековната крепост Сокоград, турската баня Амам от 15-и век както и църкви, построени в периода от 11-и до 19-и век.

А като става дума за природа, посетителите могат да се отпуснат в тишината на планината, като имат на разположение 36 обособени места за пикник, туристически пътеки с обща дължина от 450 км., специално обособени места за разглеждане на природните дадености, панорамни пътища и пътеки на здравето. По-голямата част от туристическите и природни забележителности се намират в защитени територии, богати на голям брой растителни и животински видове, уникални геоморфоложки форми и видове лечебни и ароматни растения.

снимка: sokobanja.rs

Наред с възможностите за разходка и отдих, всеки който има желание, може да се отдаде на планинарство, планинско колоездене и катерене, лов и риболов, а също и на екстремни спортове като парапланеризъм, ветроходство по езерото Бован, каякинг, спускане до ледената пещера на планината Рътан.

Могат също да посетят аквапарка с водни атракции и модерните спа центрове с термална вода.

снимка: sokobanja.rs

Вечерите пък изобилстват от оживен нощен живот, богата развлекателна и артистична програма, а специалитети от региона на Сокобаня не са за изпускане. Можете да разгледате всички дейности и събития тук

Каквато и ваканция да изберат посетителите, през краткото време, прекарано в Сокобаня, те ще могат да отпуснат, да подобряват здравето и формата си, за да се върнат към ежедневието си, ободрени и изпълнени с положителна енергия.

 

* съдържание на Sokobanja