Планината зарежда с енергия и възстановява от стреса и напрежението, с което е съпроводено градското ежедневие. Ето защо всяко бягство сред природата е най-вече здраве и предпочитан начин от мнозина за релакс.

България изобилства от природни дадености, а и има регион, който е подходяща отправна точка за пътешествия в три от най-красивите планини у нас - Пирин, Рила и Родопите. Банско е курорт, харесван от родни и чуждестранни туристи не само заради съчетанието на модерност и историко-културни забележителности, но и поради уникалното си местоположение.

Банско се намира в сърцето на Пирин планина, само на 150 км от столицата София и от втория по големина български град Пловдив. В непосредствена близост до възрожденското градче започва Националният парк "Пирин", пълен със спиращи дъха природни красоти, многообразие от флора и релефно разнообразие.

Еколозите определят региона като един от най-интересните у нас по отношение на ботаниката. Над 1300 вида са установените висши растения в парка, което означава, че тук могат да се видят около 30% от всички познати видове в България.

Популярността на Банско като курорт се дължи най-вече на отличните условия за туризъм целогодишно. Разбира се, че регионът е популярен и любим сред скиорите и почитателите на зимните спортове, но все по-харесван е за отдих и активен туризъм през останалите сезони. Например, лятото и есента са подходящо време за планински преходи, за посещение на уникални местности и забележителности, за СПА и възстановяване. Градът е отправна точка за низ от туристически маршрути в околността.

Един от най-добрите хотели у нас - петзвездният апартхотел Лъки Банско СПА&Релакс предлага страхотни оферти за безплатни планински преходи, които са с различна продължителност и трудност. Всяка група тръгва с квалифициран водач, познаващ отлично региона. Предложенията обещават незабравимо време в планината, с живописни пикници и гледки, зареждащи с много положителни емоции.

Екскурзиите са изключително подходящи и за екипни пътешествия, чиято цел е сплотяване на колектива. Тиймбилдингът често цели да събере извън офиса бизнес партньори и колеги, за да ги изправи пред вълнуващи и запомнящи се предизвикателства, които да съпреживеят заедно като отбор.

Предимство е, че за туровете на Лъки Банско не се изисква предварително записване, тъй като през есента те се организират всеки ден - от средата на месец септември до края на октомври. Участниците в преходите могат да изберат лесен или по-труден вариант, според собствената си физическа активност и подготвеност. Още по-голямо предимство е, че са осигурени бусове до началната точка на маршрута, както и за връщане в хотела.

Кратките обиколки в планината са средно по около 2-3 часа. Преходите за по-подготвените планински туристи са с продължителност 4-5 часа, а най-дългите могат да отнемат максимум до 6 часа. Разбира се, водачите съобразяват похода с климатичните условия и степента на трудност, до която може да се достигне.

За да се включите в подобна активна почивка е необходимо само да имате желание за неповторими изживявания и да сте подготвени с планински обувки, топли дрехи, водоустойчиво връхно яке и лични принадлежности за поход.

Лесните преходи са:

Велоалеята над град Банско; Ситан Кале; Разходка над град Добърско; Тодорова Орница - местност Главите; Бетоловото - Панорамна тераса; Бъндеришка поляна - хижа Вихрен; Конната база Периволас - местност Ръждавец; до панорамната гледка "родопа планина"; преходи до село Осеново, хижа Ветерани; местност Мразеница; крепостта Калята; Бъндеришка поляна - езерото Окото; село Бачево - район Русалиите; параклис Свети Никола и крепостта Безименен град; манастира Свети Пантелеймон; местност Кулиното и манастир Палигоден.

А трудните преходи включват посещение до: Муратово езеро; местност Казаните; Пътеката на Дивата коза; хижа Яворов; местностите "Гергева скала" и Премката; хижа Добърско, местност Вищерица; връх Капатник; Дългото езеро; Кулата на местност Голак; село Обидим; хижа Бъндерица; местност Джинджирица; велопътеката Прекрасен ден.

Подарете си незабравими мигове в планината и полезна активност сред красивата природа около Банско и района.


Материалът е предоставен от Лъки Банско.