Разположена в най-западната част на атлантическото крайбрежие на Африка, Сенегал е бюджетна опция за почивка, която има славата на една от най-безопасните страни в Западна Африка. Космополитната и дружелюбна столица Дакар ще ви въведе в трогателната история, цветната култура и вкусна кухня на региона.

Най-благоприятният период за посещение е между ноември и март, когато тече сухият сезон и температурите са по-ниски. Средната температура през декември е 21°C, а тази на водата - 24 °C, което е отлична възможност да избягате на топло през зимата.

Ето три от многото причини Дакар да е предпочитана дестинация сред европейските приключенци.

Тук можете да проходите в хавайския сърф

Ежегодишното рали Дакар и успехите на сенегалския национален отбор по футбол превръщат Дакар в истинска столица на спорта. Развитата спортна култура на сенегалци е видима буквално. Мащабните открити крайбрежни фитнеси, множеството бегачи и ритащите топка футболисти могат да бъдат забелязани из града не само в горещите летни дни, а дори по време на свещения месец на Рамадан. Нищо не може да уплаши местните, които тренират усилено дори по време на религиозните пости.

Снимка: Цветана Игнатова

А ако планирате да направите първи стъпки в хавайския сърф или вече сте напреднали сърфисти, тук ще имате възможност да практикувате уменията си на дъската. Разнообразието от плажове, подходящи за различните нива на сърфистите, е на лице. За начинаещите ентусиасти са на разположение и сърф училищата, които дават уроци и необходимата екипировка. Такова е училище Малика на плаж Йоф, което предлагат и уютни помещения с релакс зона, йога практики, волейбол и топло отношение. Малките вълни от пяна ще ви накарат да се влюбите в сърфа необезпокоявано за разлика от други популярни сърф дестинации. В по-студените дни можете да се възползвате и от неопрени, които Малика предоставят. В Дакар бихте могли да откриете условия за сърф целогодишно, но най-удачното време за практикуване на спорта е между октомври и април.

Разходка в историята на робството

През нелеката си история Сенегал е била португалска, холандска, английска и френска колония, последните от които остават до 1960 година. На това се дължи френският да е официален език в страната, което очаквано привлича френскоговорящи туристи и търговци в страната.

Именно Сенегал е бил един от най-основните центрове за търговия на роби на континента и изходна точка за превозването им през океана към Америка. За злочестата история на робството в Западна Африка ще ви разкаже най-автентично островът Горе, който се намира на 3 километра с ферибот от Дакар. Контрастът между мрачния квартал на робите и елегантните къщи на робовладелците е запечатан и до днес. Къщата на робите на Горе строго пази историята на човешката експлоатация. В музей-паметника, защитен от ЮНЕСКО, могат да се видят килиите и оковите, които все още висят от стените. Според твърденията над 1 милион поробени са минали през вратата, от която връщане назад няма.

Снимка: Цветана Игнатова

Самият президент на ЮАР Нелсън Мандела посещава Къщата на робите и прекарва часове, затворен в една от килиите, за да усети мястото и страданието, което и днес може да се долови. Местните разказват, че много от робите са предпочитали да намерят спасение в океана пред това да бъдат продадени като роби и скачали през съдбоносната порта, преди да ги качат на корабите. Те не умеели да плуват, което било целенасочена стратегия на колонизаторите, за да не избягат по вода. Щастливци били тези, които океанът прибирал и самите родители предпочитали тази съдба за децата си.

Снимка: Цветана Игнатова

Островът ще ви трогне дълбоко. Препоръчваме ви да наемете екскурзовод - местните разказвачи няма да ви разочароват. Друга част от чара на Горе са свободно разхождащите се пеликани. А за любителите на изкуството се продават автентични бижута и картини, изработени от разноцветен пясък.

Наслада от морски деликатеси и крайбрежни ресторанти

Богатите национални ястия и пресният морски улов на рибарите превръщат Дакар в отлична дестинация за кулинарните фенове. Крайбрежните заведения, придружени от жива музика, фантастичната гледка към необятния океан и морският бриз ще допълнят престоя ви.

Снимка: iStock by Getty Images

Пътуването до Сенегал не би било завършено без да сте опитали от местния специалитет тибудиен (ориз с риба). Рецептите му варират от семейство до семейство и се предлагат във всякакви форми и размери, но основата на деликатеса е пържена бяла риба или на скара, подправен ориз и богат на вкус доматен сос, допълнен от зеленчуци като морков, патладжан, сладък картоф и тамарин. Тук месото е на почит и опциите за вегетарианци са далеч по-ограничени.

Снимка: iStock by Getty Images

Космополитният Дакар се радва и на динамичен нощен живот. Въпреки че доминиращата религия е ислям, ограничения в облеклото за туристи в града няма.

Правила за влизане в Сенегал

Дакар е леснодостъпен от Европа с шест часов полет и без изискване за виза.

Добра идея е да проучите препоръчаните мерки от здравните органи преди пътуване до Сенегал. Препоръчва се ваксина за жълта треска, която е задължителна, ако идвате от места с висок риск за болестта. Що се отнася до Ковид правилата, страната е отворена за туристи. Имате възможност да избирате между сертификат за завършен ваксинационен цикъл или ПСР тест от последните 72 часа.

Рискът от малария в Сенегал е среден за Африка. Добрата новина е, че в Дакар той е по-нисък, отколкото в други части на страната, а между 2015 и 2019 година случаите на малария са намалели с 38%. Съветваме ви да носите спрей против комари под ръка особено след залез.

Снимка: iStock by Getty Images