Все още битува нагласата, че ако нещо се оценява евтино, има уловка, и непременно накрая ще струва прескъпо. И все по-често то се опровергава от категорични факти.

Най-голямата платформа за онлайн търговия OLX отчете данни за най-бюджетните дестинации за почивка за летен сезон 2022. Сред местата с най-достъпни средни цени се нареждат Пазарджик - 9 лв., Карлово - 15 лв. и Велинград отново - 15лв. Според данните на платформата най-евтината черноморска дестинация е Приморско, където средната цена за настаняване е само 102 лв. Освен това градът е силно предпочитан от потребителите поради своята достъпност. По данни на компанията, най-достъпните планински дестинации този сезон са Куклен - 25 лв., Самоков - 30 лв. и Калофер - 65 лв.

Разберете защо тези градове привличат толкова много туристи.

Неочакваният Пазарджик

 На пръв поглед не звучи като топ дестинация. Но само помислете - намира се на малко повече от 100 км от София и на 40 км от Пловдив, и предлага отлични възможности да откриете забележителни исторически места, добри ресторанти, и парк, който впечатлява не само с мащаба и поддръжката си. Не пропускайте да посетите най-голямата възрожденска църква в България - катедрална църква "Св. Богородица". Изключителна културно-историческа ценност представлява дърворезбеният иконостас - едно от най-високите постижения на българското изобразително изкуство през Възраждането. На няколко километра от Пазарджик, в село Паталеница се намира църквата "Св. Димитър" - един от най-значимите средновековни паметници в България със запазена цялостна архитектура.

Манастирът „Св.св. Петър и Павел” е единственият родопски манастир в Пазарджишка област

Снимка: iStock by Getty Images

 

 Една от забележителностите на града е сградата на "Старата поща". Построена е през 1911 г. по проект на архитект Койчев, тя е архитектурен паметник на културата и впечатлява с часовникова кула, символ на града, разположена на три улици. Кулата е построена през 18 век в Татар Пазарджик и през 1924 година е съборена. Почти сто години по-късно, през 2010 година, е възстановена.

 В периода на османското владичество в Пазарджик са съградени 20 джамии. До днес е запазена само една - Куршум джамия, строена през ХVІІ век, която била прочута с най-високото си минаре.

Лапидариума, който се намира в сградата на Регионалния исторически музей е много любопитен. Ще откриете находки, които не са изложени във вътрешната музейна експозиция: статуи, пътни колони, жертвеници, култови фигури от камък.

И след като сте научили достатъчно за историята на града, можете да се насочите към парк-остров "Свобода". Дори някои от жителите на града не подозират, че той се е появил след наводнение преди 150 години - с едно храстче над водата...

Паркът е прекрасно място за почивка, но дава възможности и за забавления и дори да седнете на най-дългата пейка в България. Тя е дълга 1014 м и на нея могат да се настанят 2020 души. Макар да не поставя рекорд на Гинес за най-дълга в света, тя със сигурност е най-дългата в България. Ако искате да се раздвижите, имате куп възможности да практикувате различни спортове - мини футбол, хандбал, баскетбол, плажен волейбол, тенис на маса, гимнастически уреди, лекоатлетическа писта и писта за каране на велосипеди. Можете да покарате водно колело или да разгледате една от най-големите скулптурни колекции на открито, или пък да посетите зоопарка с над 30 вида животни.

 Карлово и Калофер - където историята среща бъдещето

Присъствието на тези два града в данните на платформата, не е изненада. Те са едновременно сред най-популярните за екскурзии, но и като че ли сред най-слабо познатите градове. А там историята и легендата са във всеки дом. Нека комплекс "Старинно Карлово" бъде първата ви среща с миналото. Пет от знаковите за града къщи са реставрирани, за да са превърнат в едни от най-емблематичните единични паметници на културата в града. Целостта на архитектурния ансамбъл е уникална възможност за посетителите да се потопят в неповторимата възрожденска атмосфера.

Всяка къща предлага различни атракции и демонстрации, в които всеки посетител може сам да участва. Разбира се, посетете Националния музей "Васил Левски", паметникът на Апостола в центъра, както и Историческия музей, който се помещава в една от най-представителните сгради от епохата на Възраждането - някогашното петокласно мъжко училище, построено през 1871 г. Специално внимание е отделено на дарителите от Карлово, сред които и най-големите български благодетели, родени в града, Евлоги и Христо Георгиеви. Не пренебрегвайте Мазаковата къща. Тя е строена от видния карловски просветител иконом Христо Попвасилев. Всяка една от стаите е подредена тематично с изцяло оригинални тъкани, облекла, мебели и др. от богатия етнографския фонд на музея.

В Даскалботевата къща може да се разгледа фотодокументална изложба, представяща живота и делото на видния възрожденски просветител, баща на поета и революционер Христо Ботев.

Впечатляваща е църквата "Свети Николай", паметник на възрожденската архитектура. Издигната е през 1847 г., а сред иконописците са Станислав Доспевски и Иван Зографски. При тържествено биене на камбаните ясно се чува името на църквата "Свети Николай". Тук през 1858 г. за първи път е отпразнуван денят на българската писменост. В двора на църквата се намира гробът на Гина Кунчева - майката на Васил Левски.

А знаете ли кое е "най-чудесното нещо в Карлово"? Според преценката на книжовника и учителя Райно Попович това еводопадът "Сучурум" в превод "хвърчаща вода", Той е висок 15 метра и се намира само на 1 км северно от центъра на града. Особено приятна е разходката по улица "Водопад", която отвежда до него.

А сега вече можете да поемете към Калофер и Националния музей "Христо Ботев". Той е разположен в парк "Ботевата градина". Там се намират мемориалната къща-музей, изложбената зала, паметници на Христо Ботев и майката на поета - Иванка Ботева. Целият комплекс е обявен за паметник на културата.

Празникът на Лавандулата в Карлово привлича стотици туристи от България и чужбина

Снимка: iStock by Getty Images

Разходката по екопътеката "Бяла река" е изживяване, което трябва да изпитате. Дължината й е 1.83 км, а пътят ви ще премине сред величествената красота на Национален парк Централен Балкан. Времетраенето е около час. Пътеката започва северозападно от Калофер, в близост до Калоферския манастир. По осем дървени моста, трасето пресича бързеите на планинската река и оформя своеобразна осмица с дължина 1 830 м и денивелация в най-високата си точка около 97 м. Маршрутът проследява ждрелото на Бяла река. Минава се през бивак Бялата река, от там пътеката продължава към хижа Рай. Поставени са и информационни табели, разказващи повече за животинските и растителни видове, обитаващи парка. Могат да бъдат видени 11 уникални за района растителни вида. Когато се наситите на внушителната природа, можете да откриете спокойствие в Калоферския мъжки манастир "Св. Рождество Богородично" и девическия манастир "Въведение Богородично". Към девическия манастир от 1991г. съществува и неделно училище, като занятията се провеждат в специално обзаведена стая всеки петък. Освен православно вероучение, монахините преподават и църковно пеене на хора към неделното училище.

В района се организират и едни от най-красивите, ароматни и пищни празници - празника на Розата и този на Лавандулата.

Велинград - Синята перла на Родопите

Не само заради минералните води, добрата инфраструктура и многобройните къщи за гости и хотели, Велинград е сред градовете с най-добре развит туризъм в България - дава възможности и за активна почивка, за всички онези, за които SPA преживяванията са просто за релакс.

Препоръчваме ви няколко пешеходни маршрута, чрез които да предизвикате духа и тялото си. Щурмувайте връх "Милеви скали" - символът на партизанските борби. До него можете да достигнете по няколко прокарани за целта маршрута, като от всеки един от тях се разкрива наистина превъзходна природна картина. Елин връх е в непосредствена близост до Велинград и съчетава природната хармония и изключителна красота. Името си върхът носи от манастира "Свети Илия", съществувал тук през Средновековието и разрушен през 1666 г. От Велинград можете да стигнете до село Юндола за 4 часа, или пък с кола за 30 минути, изборът е ваш.

Можете да тръгнете и по стъпките на Иван Вазов от хижа "Кладова" през Начовото до Бялата вода. През 1892 г., Вазов на път за Чепинската долина преминава със своя водач през местностите "Алабак" и "Бялата вода" .

Според описанието му тя е онзи приказен кът, откъдето древният Орфей, пленяващ с гласа и лирата си цялата природа, черпел своето вдъхновение. Днес има поставена плоча на поляната. Маршрутът е подходящ и за велотуризъм.

Връх "Острец" е наречен от туристите "велинградския Олимп", тъй като от него се открива панорама към Рила, Пирин и Родопите. Не е толкова епичен, колкото Олимп, но се извисява на 1378 м височина.

Езерото "Клептуза" във Велинград

Снимка: iStock by Getty Images

Сред традиционните маршрути за гостите на града са "Плиоценският музей" в село Дорково, в който са изложени експонати на костите на над 30 вида динозаври и животни и е определян като втората по значимост експозиция на континента, или пък езерото "Клептуза". Местността "Клептуза" е известна не само с него, но и с наличието на множество лечебни растения, разнообразие от животински видове, параклисът "Св. Илия", както и с множество еко пътеки. За търсещите приключение, което спира дъха е пещерата "Лепеница" - чудото на природата се простира на три етажа, в които ще откриете подземна река, както и езера. Обектът е известен още и като "Дионисиевата пещера". Крепостта "Цепина" е за онези, които се интересуват от историята и митологията, а местността "Юндола" е всичко, което може да търси един турист и през четирите сезона.

Ако искате да разширите ареала на приключенията си около Велинград, имате възможност да посетите язовирите "Доспат", "Белмекен" или прекрасният планински курорт "Цигов чарк", както и да видите часовниковата кула в село Ракитово, която се извисява над почти 19 метра височина и е известна с все още работещия й часовников механизъм.

Приморско - не просто плажове, а приключение

Освен че според данните на платформата OLX градчето е най-евтината черноморска дестинация, Приморско е и най-предпочитаната не само заради бюджетните възможности за почивка. В него и околностите има толкова много природни и исторически забележителности, че бихте могли цяло лято да изследвате какво още може да предостави на приключенския ви дух Приморско.

Светилището "Беглик таш" край Приморско

Снимка: iStock by Getty Images

Тракийското светилище Беглик таш, резерват Ропотамо, местността "Вълчаново кале", познато като "Лъвската глава", подводният параклис "Св. Николай Чудотворец" и красивата скулптура на русалка в местността "Крокодилите" са само малка част. Историческият музей на града е впечатляващ. В него се съхранява уникалното златното съкровище от времето на Александър Македонски, открито в местността "Силихляр" и превърнало се в находка №1 на България за 2016 година.

Да не говорим за фестивалите и спортните турнири на града, или възможностите за лов и риболов. Наблизо са Китен, също предпочитан от туристите, както и село Ясна Поляна, само на 10 минути от Приморско. Много от туристите дори предпочитат да се настанят в селото и да се насладят не само на тишината, но и на домашни плодове, зеленчуци, мляко и сирене. Туристическите маршрути дават прекрасна възможност за опознаване на околностите, курортните и природните забележителности по Южното Черноморие и Странджа планина. От Ясна поляна тръгват маршрути към Аязмото "Св. Св. Константин и Елена" - язовир "Ясна поляна", Хисарлъка край река Ропотамо, язовир и село Ново Паничарево, село Веселие или Писменово, което е известно със сафари приключенията си.

 Куклен - по хайтовите разкази

 Градчето отбелязва изненадващо присъствие в данните на компанията, но пък напълно заслужено. Тук можете да "разговаряте" с историята. Всяко кътче разкрива и разказва за героично минало, така завладяващо присъстващо в творчеството на Николай Хайтов. На 15 септември Куклен ще отбележи със специална програма 103 години от рождението на писателя край чешмата на Хайтов, която се намира на оградата на църквата "Св. Богородица", създадена преди 160 години. През 1854 г., при изкопаване на основите й, е открит подземен параклис с икона на Св. Богородица от 1735 г., плоча от 1818 г. и статуя, която до 1912 г. била в "новата" черква, а сега се пази в Археологическия музей в София.

Манастирът „Св. Св. Козма и Дамян“ е сред най-известните забележителности в Куклен

Снимка: iStock by Getty Images

Манастирът "Св. Св. Козма и Дамян" е сред най-известните забележителности в Куклен. Той възниква като религиозна обител около аязмо с лечебна вода. Наречен е на светите братя Козма и Дамян заради техните лечителски способности.

Лесопарк "Родопи" е съкровищницата на Куклен и се простира на над 23 000 дка. Тук са хижите "Здравец", "Копривките", "Студенец" и "Бяла черква".

Близо до града, в село Гълъбово, се намират девет параклиса, които го обграждат в кръг. Разказва се, че преди доста години в селото върлувала тежка болест. Тогава една възрастна жена сънувала, че трябва да се обгради селото с параклиси, за да отшуми болестта.

Самоков - историческата памет на Рила

Близостта на града до Боровец категорично има значение той да попадне в статистиката на OLX. В курорта има 26 хотела, вилни селища и вили с категория от 2 до 5 звезди, и предлага целогодишни възможности за туризъм. С голям потенциал са и комплекс "Мальовица", районът на селата Говедарци, Мала Църква, Бели Искър. Но и самият Самоков е чудесен град за туризъм. Близо до центъра на града се намира Голямата чешма, или както още е наричана Чешмата с обицата. Според историческите данни, тя е построена в средата на XVII век. Изградена е в мавритански стил от различни по обем каменни блокове.

Църквата "Успение на св. Богородица” в Самоков

Снимка: iStock by Getty Images

По инициатива на Съюза на българските художници, през април 1973 година, се създава графична база - Самоков. Фактът никак не е случаен. Самоковската иконописна школа е една от най-добрите в България и логично предполага продължение на традициите в областта на художественото творчество. Посетете църквите "Рождество Богородично", известна като Бельова църква и "Успение на св. Богородица", наричана още Митрополитска - ще откриете шедьоври на иконописта. Девическият манастир в Самоков все още пази духа на средище на духовност и просветителство. В центъра на града се издига Джамия Йокуша или както е известна днес Байракли джамия. Тя е една от най-старите джамии в града и единствена запазена до днес. След реставрацията джамията е отворена като музеен обект и е паметник на културата от национално значение.