Колко пъти сме виждали по-възрастни туристи в София или на Черноморието и сме се питали дали и ние ще имаме възможност да пътуваме на тяхната възраст? Факт е, че в България хората над 60 пътуват по-рядко в чужбина спрямо своите "набори" от Европа. Тази тенденция обаче започва да се променя, а днес екскурзиите в чужбина са по-лесни от всякога.

Всеки може да спести малко от заплатата си, за да подари пътешествие на своите родители в чужбина. Цената на самолетните билети и по-ранното планиране дори могат да превърнат разходките в Европа в ежегодна традиция.

Само с едно бързо търсене в Google става ясно, че двупосочния полет със самолет до дестинации като Барселона и Сицилия струва около 100 лева. Това е сравнимо с двупосочен билет за автобус от София до Варна.

Ако потърсите и сайтовете за наем на хотели и апартаменти, то става ясно, че престоя за една седмица за двама в някои от най-атрактивните европейски дестинации струва около 1000 лв. Ако в сметката сложим и консумативите, то в диапазона 1500-2000 лева всяка двойка може да си организира незабравима екскурзия в Европа. Според дестинацията цената е възможно да бъде дори по-малка!

Оказва се, че цените за екскурзии в Европа не са по-различни от тези в България, понякога дори са по-ниски.

Възрастта не само, че не трябва да е бариера за пътуванията, а да ги прави по-чести и лесни. Знаете ли, че има доказани ползи от пътуването за по-възрастните хора?

"Взаимодействието от пътуването стимулира мозъка да създава нови невронни пътеки. Това предотвратява когнитивния упадък. Научаването дори на няколко нови думи и фрази. Запознаването с обичаи на други народи, опитването на нови храни и миризми - всичко това играе роля за подобряването на умственото и емоционалното състояние на хората над 60 годишна възраст. Комбинацията от умствени и физически упражнения е най-добрата комбинация за поддържане на мозъка остър и бодър с напредването на възрастта. А именно тази комбинация се проявява най-добре при туристически разходки", това гласят изводите не на едно или две изследвания.

Само се замислете за всички по-възрастни туристи, които сте виждали някога. Не изглеждат ли те по-бодри и в по-добро състояние от много от връстниците си?

Но финансите не са единствената бариера за това по-възрастните българи да пътуват в чужбина.

Основният фактор често се оказва езиковата бариера. Невъзможността да поискаш насока или дори помощ плаши мнозина. Освен това по-използвани западни езици, като немския и английския, не са особено популярни сред родените през 50-те или 60-те години на миналия век. Възможните усложнения и произтичащата липса на самостоятелност от тях отказват мнозина от екскурзиите в чужбина.

Решение обаче има. С негова помощ излизането зад граница ще е не само приятно, но сигурно и безметежно, а комуникацията с околните - без ограничения. Днес ще ви разкажем за устройството, което буквално премахва езиковите бариери.

Снимка: Vasco Electronics

Моментален превод от Vasco Translator

Незабавният преводач в реално време Vasco Translator V4 е способен да премахне всяка езикова бариера на планетата. Способностите му за превод са наистина феноменални.

Насочвате камерата на устройството към менюто в ресторант или табела на магазин и получавате моментален превод на написаното.

Благодарение на своята камера и изкуственият интелект устройството превежда по снимка на 108 езика. С него може да превеждате дори цели документи или книги.

Още по-практична е функцията за незабавен Гласов превод. Тя е способна да преведе изключително точно казаното от вас на чужд език или казаното към вас на български.

Италиански, испански, каталунски, турски, китайски или общо 76 езика стават достъпни все едно са ваши родни.

Достатъчно е да задържите бутона на микрофона, когато говорите вие или събеседника ви. След пускането казаното ще бъде преведено на избрания от вас език. Още по-добре - изкуственият интелект ще изговори думите на превода с интонацията на местен жител.

Vasco Translator V4 идва с вградена SIM карта. Тя осигурява безплатен интернет за цял живот в целия свят или близо 200 различна държави. Така няма да ви се налага и да търсите Wi-Fi сигнал или да се притеснявате за цената на роуминга.

Благодарение на онлайн връзката 11 алгоритъма с изкуствен интелект работят паралелно, за да предоставят най-добрия и бърз превод. Чрез тях устройството постига 96% точност на превода при проведени независими тестове - по-висока от тази на професионални преводачи. 

Компактните размери, подобни на телефон; лесният интерфейс; силната батерия, която издържа до 5 дена с едно зареждане - всичко това превръща Vasco Translator V4 в перфектният спътник, който няма да заема много място в джоба, но може да трансформира екскурзията ви. Как точно би изглеждала тази трансформация?

Снимка: iStock by Getty Images

Магията на Златна Прага

Прага е известна със своя запазен исторически център, зашеметяваща архитектура и богато културно наследство. Чешката столица предлага перфектна комбинация от история и модерност.

В града ще откриете същински комплекс от дворци, църкви, базилики, кули и градини. Особено си заслужават грандиозната готическа катедралa "Свети Вит", Златната уличка с дома на Кафка; "Мала страна" с бароковата църква от 18 в. "Свети Николай"; Карловият мост с многобройните статуи и улични музиканти.

Естествено Прага е и един от най-добрите градове за ценителите на златното пиво - бирата. Освен да посетите ресторанти и бирарии, вие може да разгледате малки пивоварни, да научите повече за варенето на бирата или да посетите специално организирана дегустация на различни бири.

Vasco ще разбие езиковите бариери вместо вас. С негова помощ ще може да се запишете на тур сред историческия център на града или пък на обиколка из някоя пивоварна. Само с натискането на един бутон ще разбирате всичко, което казва вашият екскурзовод.

Още по-добро! С помощта на незабавния преводач вие ще може да си поръчате сам в ресторантите, да разглеждате менюто и да се разхождате свободно сред чешката столица. Искате да попитате как да стигнете до Карловият мост или готическата катедралa "Свети Вит". Може да попитате всеки с Vasco Translator V4. Може да влезете в малко магазинче за кафе или стига да искате - да четете вестник.

Vasco Translator V4 е особено ценен, ако искате да имате сигурно пътуване в чужбина. Преводачът е незаменим в аптека или ако се наложи да говорите с медицински лица.

Снимка: Vasco Electronics

Лазурните брегове и старият град на Дубровник

Друг изключително заслужаващ вариант за пътешествие е до Дубровник. Град съчетаващ хилядолетна история с лазурно сините води на Адриатическо море.

Дубровник е перфектната дестинация за възрастни пътешественици, търсещи едновременно почивка и културно обогатяване. Добре запазеният средновековен Стар град е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО и може да бъде разгледан спокойно.

С Vasco Translator V4 ще знаете какво пише на всяка една табела, на практика научавайки историята на хърватския град. С помощта на преводача може да се насладите и на спокойната атмосфера в множеството кафенета и ресторанти в града. Искате да попитате кой е най-близкия или добър плаж - преводачът на Vasco ви позволява да "проговорите" на хърватски като местен.

Устройството е незаменимо и при пътуването с градския транспорт, организирането на прекачвания и дори взимането на импулсивни решения - като например посещаването на някои от съседните на Дубровник острови.

С преводачът може да питате къде, кога и как да стигнете до тях. Доста интересна е Синята пещера. До дестинацията има разходки с гидове, които говорят на английски и хърватски. Изваждате Vasco Translator V4 и ще чувате всичко казано от гида, преведено на български. Задавате въпроса си на български, а Vasco Translator V4 ще го изговори на хърватски.

Снимка: Vasco Electronics

Истанбул - град между два континента

Само на няколко часа с кола или автобус се намира един от най-интересните градове в света. Разположен на два континента, 15-милионният Истанбул определено има какво да предложи.

Кулинарен туризъм, исторически туризъм, разходки из църкви и джамии, пазарен туризъм и какво ли още не.

Ако искате да усетите магията на мегаполиса, то Vasco Translator V4 е назаменим за всеки, без значение от възрастта.

С него може да се пазарите на Капалъ Чарши, може да разберете как да стигнете до българската църква Свети Стефан позната и като Желязната църква. С преводачът може да опитате кулинарни деликатеси, като преди това разберете, кои от тях са твърде люти или препържени за вашия вкус.

Vasco Translator V4 се представя особено добре из шумния Истанбул. Инженерите са обърнали съществено внимание на микрофоните, които отделят и неутрализират фоновия шум или говора на тълпата. Високоговорителите са доста мощни и силата им от 99 децибела означава, че събеседника ви ще чуе превода, дори до вас да се надвикват още десетки пазарджии.

Незабавните преводачи на Vasco са перфектният спътник във всички тези, а и в още много други ситуации. Способността им да превеждат гласово от 76 езика, писмено от 90, а по снимка от 108 ги прави използваеми почти по целия свят.

Снимка: iStock by GettyImages

В началото на статията обърнахме внимание, че ключът към по-пълноценната старост е в поддържането на мозъка здрав, чрез нови преживявания, положителни емоции и въобще - чрез научаването на нещо ново.

От Vasco са се постарали да направят процеса на превод не просто като игра, а да дадат възможност на всеки да научи друг език, ако иска това.

Преводачът включва своеобразен учебник, с който може да научите един от общо 28 езика. Освен това от блога на Vasco може да научите и много интересни факти за езиците и културите на различни народи.

Иновативната идея, големите възможности, прецизния превод и способността да ви помогне в чужбина превръщат Vasco Translator V4 в едно от най-награждаваните европейски устройства, създавани някога.

Повече за Vasco Translator V4 може да научите тук >>>