Единственият манастир в Света гора, който може да се посещава от жени

Византийският манастир от Х век е по-стар от първия на Атон - Великата Лавра

Обратно в новината

Коментари - Единственият манастир в Света гора, който може да се посещава от жени | Trip.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

На снимката използвана в статията се вижда манастирът Дохиар, десети в ранг листата на атонските манастири, точно след нашия Зографски манастир който е девети. На територията на този манастир, както и на всички останали от 1054год. насам не се допускат същества от женски пол. Изключение се прави само за кокошките, и котките. Кокошите яйца монасите са използвали за приготвянето на боите с които рисували икони, а котките спасявали съкровищата съхранявани в манастирските библиотеки от мишите набези.

Подвеждащо заглавие !!! Това са руини на манастир и никога няма да бъде възстановен камо ли населен с монаси !

Това са необитаеми развалини. Вижда се от ферибота като се ходи към Атон. Това което са ми разказвали е, че ЕС ги натискали да направят поне един женски манастир, заради "равенството на половете". Разбира се Атонските монаси им теглили шута на ЕС, защото канона там е създаден стотици години преди да го има ЕС. Та се е говорило този манастир, който е в самото начало на ръкава на полуострова да бъде за жени, но както казах - това в момента са останки на стара обител.

Халкидики, Халкидика или Халкидически полуостров?

на територия халкидически полуостров (в континентална\неостровна част от Гърция - южнОт България, заобиколен от егейско море) , живи + здрави