Изчезналият дворец на Париж

Тюйлери е все още кървящият белег на френската столица. И макар сега да на негово място да има градини, историята му не може да бъде забравена

Обратно в новината

Коментари - Изчезналият дворец на Париж | Trip.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Има един интересен монет - в най-долното ниво на "Лувър"-а демонстрират едно филмче, за развитието на замика-дворец. Та там се движи една линия на времето, казва се какво събитие е станало и как се е променил "Лувър"-а в този момент. И единствено за 1871 се показва как изчезва двореца "Тюйлери", но не се казва във връзка с кое събитие. Явно нещо ги притеснява Парижката комуна. И все пак този дворец би затварял по един леко странен начин целия комплекс. А така, както са го развили на практика се получава единен комплекс от основната сграда през малката арка, обелиска на площад конкорд, "Елисейските полета", голямата арка, чак до коплекса "Дефанс".

Интересен момент от историята на Париж е, че една голама причина за възникване на Парижката комуна е дейността на префекта на Париж Георг-Евгени Хаусман (Georges-Eugène Haussmann), но известен с френското си произношение на фамилията като "Осман". Според неговите планове са прекроени около 2/3 от Париж и от град с всичките там криви средновековни улички се превръща в модерния град с широки булеварди, на който се възхищаваме днес. Просто хората не искали да си загубят собствеността, за да преустрои Осман Париж по свой вкус. И точно разрушенията предизвикани от бойните действия по улиците на Париж ускорили плановете на Осман - така и така е съборено или повредено всичко, защо да не го препостроят по новия начин. Така, въпреки, че вече не е на поста си, отстранен 1870-та, Париж е допостроен по плановете на Осман. И събарянето на двореца "Тюйлери" чудесно се вписало в плановете на Осман.

Много е хубаво!

много хубави снимки на градините Тюйлери

Все някой предприемчив нашенски милионер-честен частник ще иска да си купи някой и друг хектар ливади там, за да си пасе овцете и козите и да спретне едно хубава мандра насред центъра! Че тук много поскъпнаха имотите, по над два бона средно на метър, а онова пасище, останало от двореца, ще го минем за замърсена селскостопанска нерегулирана земя пета категория и готово.