Най-древният надпис на кирилица в света е открит в скален манастир край Крепча

Основан през IX-X век, това е една от най-ранните скални обители на територията на България

Обратно в новината

Коментари - Най-древният надпис на кирилица в света е открит в скален манастир край Крепча | Trip.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Пишете повече надписи на кирилица по скали и пещери, за да могат един ден хората да ги намират и да помнят прадедите си!

Усеща се иронията, но за останалите ще цитирам Дмитрий Шмелев, корифей по руски език. В неговият учебник за съветските университети "СОВРЕМЕННЬЙ РУСКИЙ ЯЗЬЙК. ЛЕКСИКА", издаден през 1977г., той пише следното: "В ЗАКЛЮЧЕНИЕМ МОЖНО СКАЗАТЬ, ЧТО СОВРЕМЕННЬЙ РУСКИЙ ЯЗЬЙК, СОЗДАН НА ОСНОВЕ БОЛГАРСКОГО". Да се знае, че знае ли се?!?!

Това са надписи на руски език!!!

В Тамбов ли, или в Пиздецк на Амур?

Светите братя създават Глаголицата, а не Кирилицата ! Да не се бъркат ! Кирилицата е създадена малко по-късно в Преславската книжовна школа. До преди 30-тина години се смяташе, че Кирилицата е дело на Климент Охридски и съответно на Охридската книжовна школа също създадена по заповед на цар Борис в българската Кутмичевица. Тази теория е отхвърлена по 2 причини: 1. Най-старите намерени надписи на кирилица са от района на Северна България, а не от днешна Мънкидония. 2. В западните краища на Първата българска империя глаголицата се запазва най-дълго и дори прониква в Хърватия. Там има открити надписи на глаголица чак до 17-ти век.

Де е сега Стево Пендаровски, Осмар Буяни и другите лапачи на сръбски пишки, да ревнат, че красем "македонскиот идентитет". Тоя надпис е жива провокация на Първото Българско Царство ....

са ви я набили в главите англо-саксите и Руснаците ние Българите сме тюркски народ, мюсулмани сме и говорим език, който Турците разбират без преводач - който не вярва да иде да види Българите от поволжието нас насилствено и с много кръв са ни покръстили кирилицата не е наша азбука и никога не е била

За да е ясно и да не продължават глупавите забележки, издаващи невежествено самомнение, нека пак да поясня: дълго време кирилските (както и глаголическите, както и гръцките, и латинските) са се използвали и като цифри. И досега се използват т. нар. ,,римски цифри", които всъщност са букви. В коментирания надпис по същия начин проф. Казимир Попконстантинов разчита 6430 година от сътворението на света, която приравнява към 921 г. от раждането на Христос.

Не знам защо усилено се налага диалектната форма ,,черква" (може би чуждица), когато на български е ,,църква" и винаги е било така, включително и през средновековието.

Според някои корифеи спецове в областта църква се отнася за институцията, а самият храм се нарича черква. Има логика, не мислиш ли!

Не е вярно! Най-старият кирилски надпис го ,,откри" ,,академикот" от ману (македонска академия на науките) Васил Ильов. Надписът е отпреди 77 000 години и гласи МАКЕДОНИJA. Засега не е ясно как авторът на надписа се е върнал назад във времето, но това е единственото обяснение с оглед на друг анахронизъм: откъде се появиха антични македонци в началото на 21-ви век. Един Васил Ильов знае, а също и неговият бог Македон...

Мисирки смотани, надписа е на българската азбука. Това "кирилица", както и "църковно-славянски" за старобългарския го налага Петър I, след като западните държави му признават императорска титла , да се не срами, че империята му пише и говори не на москалски а на български.

Сте се научили да четете и пишете бе.

Ходил съм няколко пъти в този скален манастир. Достъпен, поддържан и на хубаво място.

Това е в Северна Македония, нали?

един от последните надписи на кирилица ще бъде " Пожарникар Бойко доведе някоя си женска с франкско име Габриел и държавата се разпадна"

9-10 век не е древност. Това са си средните (още наричани мрачните) векове.

Това си е точно средновековието

1/ Тъмните, не мрачните векове. 2/ Освен това - така се нарича една епоха в Западна ЕВропа, не тук. 3/ А и те не са в 10ти век, а са от падането на Рим в края на 5ти век допреди Карл Велики, в 8ми век. Съвпада с разпространението на християнството и унищожението на писменост, наука, изкуство, образование и култура. Учете я тая история преди да пишете коментари, бе...

9-10 век не е древност. Под "dark" се има предвид "мрачни", не тъмни. Електричество за осветление не е имало нито преди, нито непосредствено след това. Учете интерпретацията, не вероятната фактология.

Тези надписи са още от времето, когато България бе империя, а не кочина като сега.

Сегашна България няма нищо общо с Първото че и Второто Българско Царство. Византийците, турците и русите ни е.... мамата тотално, а краварите ни довършват

Българин съм, но каква точно империя сме имали без да сечем собствени монети? Определено сме били фактор, защото histomap ни споменава между 750 година и 950 година.

Много интересно откъде монасите са знаели, че Антон е починал в 921г. от рождението на Христа, като това летоброене започва да се използва пет, шест века след това. Ама на учените трябва да се вярва.

Може да го е написал според тогавашното летоброене и учените да са го преизчислили. Ти ще разбереш ли нещо ако ти го напишат по летоброенето от преди 2000 години?

Това летоброене е въведено от Цариградската Патриаршия около 691 г.

Интересно е да се поинтересувате, а след това да пишете кое е интересно... В конкретния случай може би е добре да знаете, че кирилските букви (както и глаголическите) са използвани и като цифри. Така че традицията е била да се датира от ,,сътворението на света", а не от раждането на Христос. Преизчислена според летоброенето годината, издълбана в скалата с кирилски букви/цифри, се предполага да е 921.