Спират на гръцката граница при неплатена глоба

Граничните власти проверяват за задължения чрез сканиране на личната карта

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Скоро минах границата и ми искаха освен теста, талона на колата и шофьорската книжка от бг митничаря. много се учудих, но сега разбирам че са ме проверявали за нарушения.

Така да видим какво не се издава в България. Цифров здравен сертификат - какъвто в България към момента не се издава. Гръцките власти не приемат антигенни тестове на хартия. Второ не се издава сертификат за проболедували преди повече от 6 месеца, а в Гърция се признава до 9. Остава скъп PSR и така желаната от всички политици ваксина. С нея те си измиват ръцете, че са направили всичко за да спрат заразата. А всъщност не са направили нищо и ваксината им е единственото алиби.

Доколкото помня тези глоби на границата бяха отмемени от Съда. Сега, как така пак същото?

Като се загледах в гръцката конституция и там е забранено да спират гражданите си на границата за неплатени глоби. Спирането на чужди граждани отива към нарушаването на права по линия на европейския съюз, и за това трябва да се самосезира нашето МВнР и да пусне нота (не че някой ни ебава за нещо, но все пак да си изкарат заплатите). Article 5, p. 4 Individual administrative measures restrictive of the free movement or establishment in the country, and of the free exit and entrance therein of any Greek are prohibited. Restrictive measures of such content may only be imposed as an attendant penalty by a criminal court ruling, in exceptional cases of emergency and only in order to prevent the commitment of criminal acts, as specified by law.

Ами оплачи се на арменския поп...или смяташ да им дигаш скандал на границата?...Успех по съдилищата после...

И как безсмисления ти коментар помага на хората изпаднали в затруднение на границата?

A твоя прочит на Гръцките закони как помага? - Очакваш всеки глобен за нещо да седне да се разоравя?....с Гърците?Опашката от коли до Солун ли смяташ да стигне? На Гърка мислиш че му дреме ли?...аре по-саериозно - спазвай законите и всичко ще е ОК

Като си знаеш правата имаш избор как да реагираш. Като не си ги знаеш - те ебават на всяко ниво. А за мен лично - аз проблем на границата с Гърция нямам - спазвам правилата (щото знам както правата си, така и задълженията си) и живея спокойно.

Изглежда тук е пълно или с неграмотни или с нечетящи - какво се обяснява кое е законно и кое не като хората ЯСНО са написали че ГЪРЦИТЕ събират глобите за нарушения в ГЪРЦИЯ....кой говори тук за български закони и български власти.

"Търси в Справочник и Форум Начало Новини Интервю Хроники Видео Галерия Научни и практически публикации Преглед на печата Днес празнуват Форум Връзки Контакти Реклама Условия за ползване Електронно издание ISSN 2682-9606 Към Десктоп версията ОМБУДСМАНЪТ: При проверка на границата за неплатени глоби няма гаранции за правата на гражданите LEX NEWS 25 ФЕВРУАРИ 2021, 15:34 2064 18 Снимка: БГНЕС Омбудсманът Диана Ковачева възрази остро срещу предлаганите от МВР промени, с които се дава изрично право на Гранична полиция да извършва проверки на границите за неплатени пътни глоби и невръчени фишове и актове. Както „Лекс“ писа, те идват скоро след като Върховният административен съд (ВАС) нареди на МВР да преустанови проверките на границата с Гърция, при които спираше хора, които имат неплатени глоби към КАТ, защото са в нарушение на европейското право и на Конституцията. В мотивите за измененията обаче няма и дума за определението на ВАС и затова сега омбудсманът напомня на МВР какво му казаха върховните съдии. А именно, че предвид трайната практика на Конституционния съд (КС), на Европейския съда по правата на човека и на Съда на Европейския съюз, обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си да връчва електронни фишове и на наказателни постановления по Закона за движението по пътищата и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната." Ама тия нашите нагляри пак си правят оглушки, че е по-лесно...

Спирането на границата за връчване на неплатени глоби е нарушение на закона. Журналистите това явно не го знаят и не ги интересува. Връчването на глобите е задължение на институциите и не може ние да страдаме заради тяхното безхаберие. Преди месец в офиса дойде глоба за автомобил управлаяван от служител отпреди една година. Такива глоби са проблем, защото служителят може вече да не е във фирмата, но въпреки това глобата трябва да се плати. Навременното прилагане на закона е изключително важно за да може нарушителя да си коригира поведението след получаване на глобата. Когато това се случва след повече от година единствения смисъл е да се пълни държавната касичка.

На нашия закон може, обаче на гръцкия явно не е защото гърците са си направили както трябва системата и няма мърдане - докато не си платиш не можеш да минеш. Так че сега Ганьо в Гърция ще трябва да е по- нисък от тревата за да няма олеле на прибиране.

Аре бе все нарушаване на законите, а когато ти си нарушил закона това "законно" ли е? Аз се чудя, защо тия с патрулките не спират колите по улиците и не връчват фишове да видиш, как бързо ще се оправят нещата?! Принципно съм ОК, че не трябва до граница да се стига за да ти връчат нещо, а да има по-нормални способи, ама пък все държавата правила всичко незаконно. Аман от "тарикати" в тази държава.

При спиране за проверка на документи нашите полицаи проверяват за невръчени глоби и фишове. Ако ги мързи е друга тема, но мен са ми връчвали глоба за превишена скорост в 2 часа посред нощ.

ДО 2021-06-08 10:54:45 SS (нерегистриран) Ами това е правилния начин. Да отбиват колите по улиците и да си връчват, т.е да си вършат работата, както трябва. Ама най-вече да застанат на пътя за Бояна и за Драгалевци и там да връчват.

Това е една много добра постъпка от страна на гръцката полиция.Дали няма някакъв начин и да събират глобите ,за извършени и на територията на България

не се разбира много от статията, но става дума за нашите гранични власи за невръчени или неплатени глоби в България.

А здравите и неболедувалите? За тях забранено ли е? Или са в категорията "престъпници"? Сбогом Гърция....................

Седи си в лайната

Къде са защитниците на правата на човека? В Гърция може да те спрат докато не си платиш глобите, а в България не може. Ако проблема е единствено в Конституцията на България, да бъдат направени нужните промени. Явно плащането на глобите в България не е свързано с правата на човека, а с лошите закони. После се чудим защо чужденците ни сочат с пръст. Докато е жив Андрешко, няма да има оправия

Проблемът е че в Гърция държавата си събира глобите от гръцките граждани успешно и ефективно. Това на границата е основно за чужденците, извършили нарушение и които по някаква причина държавата не е успяла да им събере парите. В България е точно обратното - едни хора в НАП (която официално се занимава със събирането на задълженията към бюджета, т.е. глобите в случая) вземат заплата и чоплят семки, вместо да работят. Затова преди време измислиха перверзията да не те пускат да излизаш от държавата, ако не си платиш. В случая се получава обвързване между нарушаването на основни права и задължения към бюджета. Това е опасно и е стъпка към социалния рейтинг какъвто въведе Китай наскоро - и е вид тотален контрол на държавата върху индивида, и стъпка към тотален тоталитаризъм. Нещо което все още помним...

Чакай сега, че не успях да те разбера. Говориш за права на човека чл. 7 ЕКПЧ. Тя се отнася за всички държави в Европа. Сега идва и въпроса ми. Как така в България ако не те пуснат е нарушаване на тези права, а в Гърция може да те спрат без да ти нарушат същите права????? Сещаш ли се, каква глупоЗт си написал.

-> Някой Първо, не ми слагай в устата твои думи - никъде не съм цитирал чл. 7. По-скоро имах в предвид Българската Конституция, която не вАжи в Гърция. Подозирам че такъв текст има и в гръцката конституция, но просто не ебават да го спазват. Ако ти е интересно можеш да видиш колко дела има в ЕСПЧ срещу Гърция (над 1200 при над 500 за България). Това е показателно, макар и вероятно да не се отнасят всички дела точно за този казус. И трето, последното изречение можеш да го употребиш за себе си, ректално, орално или анално според предпочитанията.

За заинтересованите - има и решение на Европейския Съд за Правата на Човека по темата, освен нашия Конституционен Съд: ЕТО: Riener (46343/99) Judgment final on 23/08/2006 Final Resolution CM/ResDH(2013)100 Решенията са стари, но тъй като нашите институции работят разбойнически и по мутренски и закон и съдилища не ги интересуват - практиката явно продължава. Проблемът е че някакъв началник някъде, без образование и без да се допита до истински юристи решава да "реши" чужд проблем и хоп - простотии..

И в трите си коментара си написал доста истини, НО не се питвай да уязвиш „Някой“, защото и той е прав, особено в последното си изречение! Подробно, като за теб обяснявам какво имам предвид: -употребата на: „в“, „на“, „под“ и т.н. пред „предвид“ издава не особено висока обща култура! -Употребата на някои думички, за да си придадеш тежест, без да знаеш значението им също е в подкрепа на казаното от „Някой“! -Пояснявам: незнанието, че „ректално“ и „анално“ са синоними в твоя случай затвърждава верността на горното!