Коментари - ”Вечният град” Охрид | Trip.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всички църкви в Македония, строени до 1913 г., са собственост на български църковни институции. От 870 до 917 г. - на Българската автокефална архиепископия; от 917 до 1018 г. - на Българската патриаршия; от 1018 до 1767 г. - на Българската автокефална архиепископия и от 1870 до 1913 г. - на Българската екзархия,

Наскоро четох, че Дир. бг е един , от водещите сайтове, ако е така обърнете внимание на госпожа /Редактор: Таня Тодорова, че не бива като папагал да преписва туристическите брошури на БЮРМ. Туриста заслужава освен добро обслужване, обективна и исторически вярна информация. Имаме си БАН, нека се консултира о време. За да не става жертва на не верни факти. А от там и читателя. Държава Северна Македония по времето на св. Наум не е имало и все още няма. Всичко което св. Наум и св. Климент са правели е било според желанието и с финансовата подкрепа на българският владетел цар Борис-Михаил а по-късно и на синът му Симеон Велики. В текста на редактора Таня Тодорова България не се споменава. Танче, гр. Охрид е Българският Ерусалим защото е последната столица на Първото Българско Царство. Пак там е била и Патриаршията на Българската Православна Църква.

Планината около Охрид е Якубица, а не Ябланица и халва там няма...

Няма такова животно -македонска азбука. Докога българските полици ще си пасуват.

неграмотниците,пишете кои е измислил македонската азбука?!?!

"Решение за македонската азбука, 21 май 1945 г. ". Евреина Берщайн е идеолога на тази фалшификация "Македонската азбука"

алооуууу,неграмотнициии,охрид е балгарска столица,алооууу,не се слагаите на тая измислена даржава след 9ти септември!!!

Автора добре ли е с главата? Ще цитирам: "Основоположник на манастира е средновековния писател и учител Наум, който е и един от основоположниците на славянската и македонска писменост и просвета". Св. Наум и св. Климент не са се приземили в Охрид с парашут на македонската армия! На 27 юли Българската Православна Църква чества заедно първоучителите, просветителите и равноапостолите на славянските народи св. Седмочисленици това са светите Кирил, Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Оценила по достойнство делото им църквата е отредила този ден за общото им почитане, независимо, че в църковния календар за всеки от тях е отреден отделен ден. Св. Ангеларий умира в българската столица Плиска, в дома на болярина Чеслав, веднага след като пристига заедно със св. Климент и св. Наум, изгонени от Моравия. За Горазд се смята, че е проповядвал по най-западните предели на Симеонова България, където се намира и гроб на негово име в манастир до албанския град Берат. Името на Сава се свързва и с още едно Лаврентий. Предполага се, че след като е приел монашество е сменил името си по обичая в Църквата. Св. Наум учредява школа в Плиска, в която с останалите сподвижници полага основите на българската Църква, държава и просвета. След историческия църковно-народен събор /893/ св. Наум е изпратен на мястото на св. Климент в основания от него своеобразен университет в Охрид, където и умира. Преди да бъде ръкоположен за епископ св. Климент Охридски опростява сложната глаголическа азбука и създава кирилицата, на която пишем и до днес. Патронът на Софийския университет умира последен на 27 юли. Когато се пише за Охрид трябва да се ише грамотно, това не Бора Бора или Малдивите а Българският Ерусалим преди да стане славянският или "Северомакедонският", последното е в кавички, Вардарско е на Югозапад .

"Македонската писменост"!!! Вие нормални ли сте???