Защо гърците са толкова гостоприемни?

Изкривено ли виждаме картината или гърците наистина притежават толкова големи сърца за чужденците?

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Гърците са някъде към девет милиона. Между тях има и наистина гостоприемни хора, но има и откровени темерути. Както навсякъде по света. Що се отнася до другото " гостоприемство", това което е обусловено от финикийските знаци ще ви дам пример. Пътуваме за Атина с кола. Нощуваме попътно в хотел в Паралия Катерини. Сутринта жена от нашата компания помоли, ако може, вместо да закуси в ресторанта на хотела да и направят сандвич защото трябва да пие хапче в девет часа, а то се пие веднага след ядене. От ресторанта и отказаха. Ако искала да закусва, ако не искала да не закусва. Сандвичи не разрешават. Пример втори. Нощуваме в хотел в град Тиберия, Израел. Сутринта. Закусили сме, и си допиваме кафето в градината на хотела докато изчакваме групата да се събере. При нас дойде собственика на хотела и каза : - " Господа, разбрах че днес ви предстои целодневна екскурзия в Юдейската пустиня. Там няма места където можете да обядвате за това си направете по няколко сандвича. Да не гладувате цял ден. " Толкоз за гръцкото гостоприемство.

Не вярно, че на български няма дума filoxenia (любов към чужденците). Българската дума е чуждопоклонничество. Е, има малка разлика в това до какво води гръцката и нашата любов към чужденеца: Гърците му вземат парите, а българите му подаряват своите.

Гърци които са живели дълго в чужбина, са ми разкавали колко са лижемерни местните, и понеже не знаят, че говорят пред грък, се отпуксат, да плюят яко.... лицемерия се нарича гостоприемството и мизерия, супер мизерия

PEYTSCH

Да сте видели Диневи например, да посрещат лично и да изпращат лично клиентите, да им знаят имената и проблемите? Да се наведат за да вдигнат като Бог да го прости доктор Чирков хартийка от алеята или по тревната площ? Глупости, те дори не са стъпвали в Свети Влас...

В посоченото от Нина Ахмедов има някакво противоречие - били гостоприемни, защото това им осигурявало препитанието!!! Ами това в такъв случай би могло да се каже за всички страни с развит туризъм. Само че именно за гърците се говори, че са гостоприемни, а не за испанци, италианци и т.н. И турците уж са гостоприемни, но всичко там сякаш е много драматично и показно, което на мен не ми създава комфорт.

PEYTSCH

Гърци и турци печелят най-много от услугите в туризма. Но в България мутрите по курортите определят мизерното и непретенциозно обслужване което гони туриста и клиента. Когато попиташ защо персонала е намусен и немарлив отговорът винаги е същия „За толкова пари, толкова...“.

Заради финикийските знаци.

Грък и гостоприемство!- това са несъвместими неща. Бил съм 4 пъти на почивка в Гърция все на различни места и как пък не попаднай на гостоприемен грък? Гледат те надменно все едно си втора ръка човек. Трябва да им се извиниш, че си отишъл да им създаваш работа. Супер мързеливи са! Затова не ходя вече там. Но едно не може да им се отрече- пазят си природата, а не като нас да я заливат с бетон и да я съсипват.

Пазя неедей така навремето Гърция е била в гори през 20 век всичките са изгорени и изсечени

Още нещо се сетих за гърците. Те казват: Покрай гостите и домакина прекарва добре.

ОЧАКВАТ ГЪРЦИТЕ ДА СА ВЕЖЛИВИ И ПРИВЕТЛИВИ! А ПРИ НАШИТЕ- КВО? ТРЕТИРАТ ГОСТИТЕ СИ КАТО БАНКОМАТИ, ВСЕ ПАРИТЕ ИМ МАЛКО!

След отпадането на визите не съм съм стъпвал на черноморието ,ходя в Гърция поне по пет пъти годишно на почивка и риболов ,с много малки изключения навсякъде са ме посрещали много добре ,гърците умеят да поглезят госта било това в хотела ,таверната или на плажа ,приветливи и услужливи са в кръчмата със сядането поднасят бутилка вода и дъхав хляб ,на тръгване винаги има някакъв комплимент ,десертче ,плод или друго.

Чичо, това е прието навсякъде по средиземноморието - води, хляб, десертче и подобни неща са част от обслужването и се таксуват задължително. На мен също ми харесва, ама не е никакво гостоприемство, просто така работят нещата там.

Не се таксуват комплиментите ,виж си другият път сметката ,говорим за Гърция не за Италия или Испания,даже на повечето места ти носят комплимент десерт след като си платил сметката или със нея .Не казвам че не са го калкулирали в цените на ястията но жеста е много приятен.

Гърците са изключително подли и двулични. "Гостоприемството" им е продиктувано от финансов интерес. Кой умник написа тази невярна статия и в чий интерес?

На нашите черноморски мутри интереса им не е ли финансов ,само че те са толкова прости и нагли че не знаят и парите ти как да вземат.

Живея в Гърция от 2008г. Тука казват: Дай една маслина за да получиш олио. Помислете върху тази мисъл. А също така и следното: Имаш българска дебела глава. Ха ха ха.

Това явно го е писал някой умствено изостанал идиот, който е виждал гърчуля само на снимка! Не са нито гостоприемни, нито са хубави хора, ами са големи изродяги и боклуци!

Това някаква шега ли е? Гърците да са гостоприемни?! Хахахаха! Пресметливи и лукави мошеници.

Да не ги превъзнасяме толкова. Има уникално гостоприемни българи, всеки от нас познава такива. Както и големи пердета. Сигурно и в съседката ни е така.

Кой Ви излъга, че гърците са гостпориемни? Това трябва да е шега!

САМО ДЕТО СИ ДАВАШ ПАРИТЕ С КЕФ!

Отговорът е много прост - не са алчни и завистливи като бай Ганьо. Гръка си е направил сметката, и не само той - цената на безплатните неща ги е калкулирал в цената на стаята, но без да прекалява в алчността си. Докато при нас - дори "безплатната" екстра да е калкулирана в цената на стаята, Ганьо-тъпашки ще ти поиска отделно пари за нея.

На Балканите всички са еднакви.

Я сега кажете зашо българите по черноморието са толкова гостоприемни - карат ти се че си спрял на тяхното място, хврълят ти храната като на куче, хигиената е на ниво - за тоалетната може да се ориентира и слепец по миризмата.

Бил съм в Гърция на почивка. Гостоприемни или не, с користни цели или не но се отнасят с уважение към всеки гост. Това е местото където не намерих за какво да се оплача. Говоря за хотели, ресторанти, плажове, магазини и т.н.

Миче, дрън-дрън, та пляс!

Защото, когато грък те гледа в очите, си мисли за задника ти!

Боже, гостоприемни били !?!? Гърците !?!? Hahaha ! Много тъпа реклама, наистина !

И останалото е вярно, но цялата есенция е събрана в последното изречение. Наистина трябва да се поучим от тях. За съжаление нашите селски тарикати и мутри, държатели на ресторанти и хотели, са възпитавани по друго време и на друго място.

Без да искаш опровергаваш статията. Просто гърците знаят как да правят бизнес. Иначе извън бизнеса нещата са съвсем различни.

Така ми се е завъртял живота (и бизнеса), че имам приятели и познати на различни места из гръцко, включително по островите. Нито един от тях не е в туристическия бизнес. Поради което, с ръка на сърцето, мога да кажа - гърците се гостоприемни и внимателни хора.

Гостоприемни са, защото не са гявури (в превод неверници). Но въпросът не е защо са гостоприемни елините, а защо гявурите са на нивото на орки в сферата на туризма.

са българи севрените "гърци".. юьните ги обиждат на българи... иначе има някои села по халкидики дето са по гостоприемни и от шопите :)

Не видях никъде да е упоменато, че е ПР или реклама. Срамота !!!

От кога комерса се нарича гостоприемство? Дали хилядите български роби от преди приематето ни в ЕС ,а и след това споделят тезата че са гостоприемни ? А и какво общо имат античните елини с тези които се правят на гърци сега?