17-11-2017 20-11-2018

Коментари

goose

Всъщност за първи път се разбира за проблемите с правоъгълните прозорци 8 години след пускането в експлоатация на първия реактивен пътнически самолет - de Havilland DH.106 Comet. И се разбира след 3 необасними разпадания на такъв самолет във въздуха и след смъртта на 80 човека ... и то след стационарно тестване на земята на херметизиран самолет с вода под налягане отвътре - тогава констатират умора на метала в ъглите на илюминаторите. Тогава е променена геометрията им - през 1954 година стават овални точно заради тази умора.

_stankow

Изтърпях някак си темата, дето хич не е за новинарски сайт. Ама обяснението ме разочарова. Например: "външното налягане се понижава за сметка на вътрешното в кабината" Ами няма начин. Каквото и да е вътрешното налягане, външното си остава едно и също - зависи от височината, температурата и състоянието на атмосферата. "правоъгълните илюминатори се пръснали във въздуха" Няма такъв случай. Чак такава деформация ... Освен това стъклото е закрепено не направо върху метала, а чрез уплътнител, който поема деформациите Налягането не е върху стъклото. Пулсира металната конструкция. Създават се знакопроменливи напрежения, които се концентрират в ъглите на рамката, не прозрачния елемент - бил той пластмасов или стъклен, който е в нея. Тръгват пукнатини от ъглите и не само се разхерметизира самолетът, ами се разцепва листът. Ако обшивката е носеща, а тя в повечето случаи е - следва разрушение и на фюзелажа. И не е само при самолетите - и при корабите е така, даже при ЖП вагоните рамките на прозорците са заоблени, и там се концентрират напрежения.

Самолетът е фалически символ и описанието в статията го потвърждава: "Докато самолетът се издига (ерекция), външното налягане се понижава за сметка на вътрешното в кабината (cockpit - главата на фалоса). Малко хора знаят, че високо в небето самолетите леко се "надуват" - променят формата си заради голямата разлика в налягането (ерекция). Тази разлика оказва силен натиск върху най-слабите места, едно от които се оказали прозорците (вените)... Когато правили първите тестове за полети на голяма надморска височина, правоъгълните илюминатори (вените) се пръснали във въздуха..." Не случайно, излитането на самолет е често ползван елемент в рекламите на хапчета срещу еректилна дисфункция (липса на ерекция). И един любопитен факт - един от най-колоритните рок музиканти носи името Bruce DICKinson и е известен с това, че сам пилотира самолета на Iron Maiden, а това се случва именно от cockpit-а (DICKinson's cockpit). :)