Планинският курорт „Паничище” в община Сапарева баня тези дни е пълен с туристи, дошли за почивните дни. Желаещи за настаняване в хотелите постоянно звънят по телефоните в хотелите и търсят свободни места, твърдят управители на хотели. В почивните дни е много натоварено и „Паничище” вече е позната и търсена дестинация. Но все още туристическият поток не е толкова силен, колкото би могъл да бъде. Причината за това е липсата на развлекателни съоръжения и забавления като цяло. Това каза пред Агенция „Фокус” управителят на хотел „Енергоремонт” и член на партия „Зелена България” Петър Арбов.
Най-честите посетители в „Паничище” са млади семейства с деца - предимно от София, Пловдив, Варна и Бургас. Има и все по-често чужденци от всякакви народности. Резервациите чрез туроператорите са все още малко и заемат неголям процент от заетостта в базите за настаняване.
Според Ивета Манчева, един от управителите на хотел „Теменуга”, зимният сезон в Паничище е бил по-силен, отколкото преди година. Туристите обаче идват в планината предимно през почивните дни, а не постоянно. Все пак заетостта в хотела се е повишила два пъти в сравнение с предходния сезон. По думите й летният сезон е по-силен от зимния.
Управителите на хотелите в курорта категорично подкрепят проекта „Паничище-Езерата-Кабул” и смятат, че няма незаконно строителство в Рила.
Според Петър Арбов курортът има голям потенциал за развитие, но в „Паничище трябва да има повече забавления и атракции - като лифта до Седемте рилски езера, който скоро се очаква да бъде готов, смята той. „Ние, управителите и собствениците на хотели на Паничище, стоим от двете страни на барикадата по строителството на модерния ски-курорт „Паничище-Езерата-Кабул”, каза той. "Според мен в медиите не излиза точната истина за строителството на проекта. „Истината е, че Паничище не се застроява във вида, в който се представя в медийното пространство и тук природата не се унищожава. Такова нещо няма. Очаква се строителство на Паничище, но не и масово”, каза още Петър Арбов.
Според него от друга страна строителството на лифта може да става по-внимателно. „Явно сроковете ги притискат и затова бързат. Иначе това, което излиза в медийното пространство за някакво грандиозно строителство едва ли не и че всичко ще бъде унищожено - няма такова нещо”, допълни той.
По думите му трябва да има повече диалог с природозащитниците и заедно с експерти да се намери най-добрият начин за развитието на курорта. В интерес на всички е курортът да се развие, но по начин, който да е най-добър за природата", каза Арбов.
„При условие, че в нашия край няма промишленост, нито пък някакви заводи, където хората да се прехранват, туризмът ще стане един от основните начини за препитание на хората", допълни той. Според него е важно при стратегията за развитие на общината да се ползва експертното мнение на специалисти.
Ивета Манчева подкрепя изграждането на проект „Паничище-Езерата-Кабул”. Тя е виждала проекта, както и всички документи и разрешителни, които са били издадени, и смята, че строителството е законно. Убедена е, че еколозите протестират срещу проекта, защото някои им плаща. „Те протестират, защото проектът е заплаха за "Банско" - директно ви го казвам, това е обяснението за протестите. Няма такова нещо като нарушена екология”, допълни тя. „Паничище” тепърва ще се развива още, смята още Ивета Манчева.