Сирене Родопи не отстъпва по вкус, пикантност и твърдост на пармезана, но за съжаление е световно неизвестно, обясни Милкана Йорданова, председател на кооперация Родопа милк, Смилян. Сиренето, което местните наричат “мъжко“, в миналото се е приготвяло от овче мляко, тъй като в района е било развито овцевъдството.
Продуктът се прави от пълномаслено краве мляко и само във високопланинските мандри. Млякото в Родопите е много високомаслено и това позволява сиренето да се произвежда, обясни Йорданова. Не преработваме никакви други количества от рода на сухо или кондензирано мляко.
Млечно царство на Милкана е отворено за всички гости на Родопите. Туристите могат да пренощуват в къща за гости с 18 места. В мандрата се правят демонстрации на производство на бито сирене, избиване на масло от кисело мляко. Гостите могат да опитат от всички продукти, които се произвеждат в мандрата, както и “традиционната“ за региона Фанта Му. Така децата кръстили родопската бърканица. Това е напитка, която остава след като се отнеме маслото от киселото мляко. На вкус е резлива и след като ферментира замества всяка газирана напитка.