Лафът, който тръгна из социалните мрежи покрай думите на Асен Блатечки по адрес на носителя на „Оскар” Хоакин Финикс колко е лесно да се кривиш, веднага се превърнаха в колажи на нашия актьор до кулата в Пиза.

Градът на средата между столицата на Тоскана – прекрасната Флоренция и Лигурско море при Ливорно, обаче далеч не е интересен само с това. Вече сме ви водили от гарата му към прочутата крива или наклонена кула. Ала напоследък страшно много фенове добива друга артистична атракция на Пиза, защото стана на 30 години.

Преди 3 десетилетия една стена в съседство с прекрасния централен площад – той пък е в средата на пътя между гарата и реката, която дели новия от стария град с кулата в неговия край от улички – лабиринти, последният гениален художник със световна слава създава нещо наистина неповторимо.

Кийт Харинг лично рисува за 3 дни върху стената на сграда, собственост на църквата. Фреската му съдържа 30 фигури в неговия характерен шеговито – наивистичен стил, който е световно известен, с много ярки цветове за разкош. Артистичните му графити стават много по-добри от неговите рисунки, които прави през 1986 г. върху 300 метра от Берлинската стена по неговата собствена преценка.

Това е и последният запис в неговия личен дневник, където изповядва пред себе си най-важните неща в своя живот. Накрая записва: „Ако има Рай, това е Пиза”. След като изкарва прекрасни 3 дни в Пиза, канен на вечеря от отците, чиято стена рисува, както и на грандиозно клубно парти, където пуска музика като диджей, той се прибира и умира от СПИН.

Пиза е лесно достъпна от София с лоукост полет до Болоня, влак оттам до Флоренция – частният отнема само 28 минути, и още толкова с жп линията от столицата на изкуствата и на региона Тоскана до града – герой. Стената на Уорхол е буквално на 5 минути пеша от гарата. Разбира се, има и вариант за тарифна самолетна връзка през Рим.