700 лева излиза 3-дневен оперен уикенд тур в града с най-висок стандарт и най-вкусна кухня в Италия – прекрасната Модена, където вече сме ви водили. Включва 2 нощувки в уютен класен хотел със закуски и билет с много хубаво място за представление в почивните дни, които изберете, за да направите своето посещение.

От София до Модена се стига много бързо. Защото има лоу-кост полети до близката столица на региона Болоня, която е на нещо като половин час път от Модена.

Насочваме вниманието си към споменатата пътьом преди основната забележителност на това приказно местенце в богатата област Емилия – Романя. На възловата пътна артерия „Каналгранде” между градската градина, наричана от местните хора малко помпозно „парк”, до която е музеят на Ферари, и централната улица, няма как да сбъркате Общинската опера. Защото точно до прочутата й фасада с четири дорийски колони (колонадите с галерии са голям специалитет на Емилия - Романя), на ъгъла с пряката преди нея, ако идвате откъм парка, е разперил ръце в най-характерната си поза самият Лучано Павароти. Той е изработен от бронз в реалните си размери. Запечатана е и великолепната му усмивка на добър човек. Паметникът не е единственото, с което Модена е отличила най-великия си син. Тя е нарекла на негово име и оперния си театър, който обаче и до днес повечето местни наричат „Комунале” или „Общинския”.

Само можем да се гордеем, че на местния туристически сайт, името на самия Павароти фигурира чак на трето място в списъка на най-големите звезди на тази сцена. Първа в листата е българската оперна княгиня Райна Кабаиванска. Тя е имала своята бляскава кариера в този 178-годишен театър, а сега води майсторски класове в академията. И от десетилетия живее в Модена. Нейният глас съпроводи Павароти в последния му път и това беше знак за почитта на великия италианец и на неговия град към българката.

На второ място в листата на звездите на моденската опера е пак наше момиче – съпругата на великия ни бас Николай Гяуров. Мирела Френи и най-известният велинградчанин живеят дълги години в Модена. Тук той намира и смъртта си малко преди да навърши 75 г. през 2004 г. и оставя голямата дъщеря на Модена вдовица.

Операта „Лучано Павароти” е последно ремонтирана преди 20 години и заема мястото на 12 стари къщи, което първоначално настройва срещу нея доста местни хора. Постепенно те се влюбват в своя театър и изпълват до краен предел неговите 900 места. Залата им, издържана в най-красивите класически традиции на Италия има „само” 4 балкона и 112 ложи.

Интересни за посещение са и т.нар. Лаборатории „Предспектакъл”. Звезда от сцената кани зад кулисите деца и родители, за да им разкаже, „да им открие света”, както казват домакините, на композитора и произведението, което им предстои да слушат. Актуално е шоуто „Карменсита” или „Малката Кармен”. За него в неделя на 3 март певицата ще представи Бизе и неговата фамозна опера. На някои спектакли звездите приканват публиката да пее заедно с тях на местата, където се изявява хор. Разбира се, това е репетирано преди старта на спектакъла. Получава се невероятно атмосфера. Така моденската опера възпитава нови и нови поколения меломани.

Разбира се, озовали се в Модена, няма как да не посетите и двата любими ресторанта на Павароти. Там се приготвя може би най-фината италианска кухня. В града е „Остерия Франческана”, избрана за най-добър ресторант в света. Но не той е бил любимият на великия певец, а както бе видно по фигурата му – и голям кулинар, сиреч ценител на добрата кухня. Единият от неговите фаворити, съседен на имението му, е „Европа ‘92”. Там той лично е водил скъпите си гости като Боно, Стинг, принцесите Даяна и Сара, Стиви Уондър, Дзукеро и Селин Дион, а също приятелите му Хосе Карерас и Пласидо Доминго, с които правеха концертите на Тримата тенори. Странно, но всички знаменитости хапват нещо много просто - ризото с прочулото се в цял свят Модена балсамико.

Другият ресторант, предпочитан от оперните колоси е „Монтале”. С повече от 100 вида вино в избата си, ресторантът може да предразположи всеки за солидно хапване. Започва се с мезе като финото кулатело и брезаолата, а може и с шунка от съседна Парма, а не е за изпускане и карпачото. От пастите може да се вземе всичко, което е правено на място, като например равиолите с рикота, пармиджано и маскарпоне плюс крудо. Една хубава фиорентина – телешка пържола от поне кило, е онова, което всеки, уважаващ себе си италианец е готов да погълне като основно ядене. А после завършва с домашните сладки на Мария, тортата на баба или една „Крема Каталана”.