Близо 1,7 милиона са туристическите регистрации през този зимен сезон, каза по БНТ служебният министър на туризма Илин Димитров. Така тази година са надминати регистрациите спрямо миналата година с 24 процента. Рекламата беше концентрирана в страните около България, както във Великобритания и Израел, посочи Димитров.

С девет процента е ръстът на родните туристи, които са предпочели да останат у нас.

Ръстът при чужденците спрямо 2019 г. е шест на сто. Най-накрая успяхме да осъзнаем, че целогодишните курорти и тези, в които има минерална вода, носят много голяма добавена стойност, посочи Илин Димитров.

Министерството обмисля инициатива с 28 професионални гимназии в страната под формата на състезание, като целта е да бъдат задържани кадрите в туризма. В момента обучаваме повече готвачи, отколкото IT специалисти, и някак ги губим по веригата, допълни министърът на туризма.

Нашата задача, освен да промотираме България, е да увеличим качеството. В туризма не достигат между 35-40 хиляди души, като се "внасят" над 20 хиляди, отчете Илин Димитров, според когото трябва да ребрандираме туризма и да променим имиджа му. Това би довело до още пари в бюджета.

Очакваме около 4,8 милиона туристи това лято. Tова е ръст между 5 и 7 процента е спрямо 2019 година. Само обостряне на конфликта в Украйна може да има негативен ефект, заяви министърът.

Той посочи, че България изпраща аташе по туризма в Полша, а целта е това да стане и в още страни, сред които и Румъния. Тези хора се превръщат в стълбове на нашия туризъм, коментира Димитров.