Най-малко 1,75 милиона души присъстваха на тазгодишния 71-ви снежен фестивал "Юки Мацури" в северния японски град Сапоро на остров Хокайдо, предаде ТАСС.

За първи път от 2020 г. събитието се проведе в традиционния си формат. Преди това, в продължение на две поредни години заради пандемията имаше само различни онлайн събития на тема "Юки Мацури".

Тази година няколко големи скулптури от сняг и лед, включително модел на историческата сграда Хохейкан от края на 19-и век, бяха инсталирани на основното място за провеждане на "Юки Мацури" - Одори, в центъра на Сапоро. По време на фестивала в покрайнините на града работеше и друго изложбено пространство - Сусукино. По традиция войници от Японските сили за самоотбрана, служители на кметството на Сапоро, доброволци и жители на града участваха в изработката на скулптурите.

Тази година обаче нямаше международно състезание за най-добра снежна скулптура. Освен това организаторите не бяха поставили павилиони за храна на местата на събитието.

Снимка: iStock by Getty Images

За първи път Снежният фестивал в Сапоро се провежда през 1950 г. Той започнал бързо да набира популярност и вече не било възможно да съществува само за сметка на местни ентусиасти. През 1955 г. части на Японските сили за самоотбрана за първи път са включени в правенето на снежни скулптури. Оттогава това се е превърнало в една от основните традиции на "Юки Мацури" и хората от Сапоро специално се събират в началото на януари, за да гледат как военните започват да внасят тонове сняг и да го трупат в центъра на града.

Постепенно фестивалът придобива световна слава, а от 1974 г. започва да се провежда международно състезание между скулптори, работещи със сняг и лед. Днес "Юки Мацури" се смята за неразделна част от културния живот на Сапоро и основното събитие на годината, привличащо милиони туристи от страната и чужбина, допълва БТА.