Чуждестранните посетители на остров Бали, най-популярната туристическа дестинация в Индонезия, ще трябва да плащат входна такса от 10 долара на човек от догодина, съобщи туристическата служба на острова, цитирана от ДПА, пише БТА.

Приходите от таксата, която ще влезе в сила от 1 януари 2024 г., ще се използват за програми за опазване на околната среда и местната култура на острова, който е известен с хиндуистките си храмове, плажовете и терасираните оризови полета.

Чуждестранните туристи ще плащат таксата на имиграционните служители на летището или пристанището при пристигането си на Бали. Като доказателство за плащането ще получават разписка и стикер, които ще трябва да пазят до напускането на острова.

Бали, който има население от около 4,2 милиона души, посрещна над 6,2 милиона чуждестранни туристи през 2019 г., преди пандемията от Covid-19. Броят на гостите от чужбина спадна до 1 милион през 2020 г. и до по-малко от 100 000 през първата половина на 2021 г., според официални данни.

Очаква се входната такса да допринесе за поддръжката на качеството на туризма на Бали и да подкрепи устойчивото развитие, според Путу Астава, ръководител на Туристическата служба на провинция Бали.

Миналата седмица губернаторът на острова Ваян Костер заяви, че иска да направи Бали дестинация за качествени туристи, които уважават местната култура и околна среда, следвайки примера на Бутан - страна, която ограничава броя на чуждестранните посетители и им налага висока такса.

Напоследък островът влезе в заглавията на медиите заради неуважителното поведение на чужди туристи и Костер обяви строги мерки в отговор. Сред скандалните случаи бяха двама руски блогъри, съблекли се голи в свещени места, и германка, прекъснала храмова церемония, появявайки се гола.