Да се направи списък с 10 от най-красивите кътчета на земята не е лесна задача. Не само, защото те са безкрайно много, а и защото това е въпрос на вкус. За едни някои от местата са възхитителни, за други са скучни. Конфуций е казал, че във всяко нещо има красота, но не всеки я вижда.
Forbes ни предлага 10 дестинации, които си струва да посетим, съобщи Profit.bg.

Тоскана, Италия

Всеки от регионите на Италия крие своето очарование, но Тоскана е един от най-запомнящите се. Може да се насладите на разходка из зелените хълмове на Кианти, покрити с лозя и маслинови горички или да посетите Флоренция. Ако се интересувате от история и археология, може да разгледате останките от еруитската култура или да посетите градове с богата история като Лука, Сиена и Сан Джиминяно. Някои части на крайбрежието крият пусти пясъчни плажове и острови в далечината.

Петра, Йордания

Петра е древен град в Йордания и столица на набатеите. Смята се, че той датира от около 1200 г.пр.Хр. От арабската инвазия през 7 век пр. Хр. градът остава забравен, докато не бива отново преоткрит от младия швейцарски изследовател Йохан Буркхарт.

Днес Петра е известен като „розовия град”, заради феноменалните си дворци и гробници, изградени в розовите скали. Античният град е най-впечатляващ привечер, когато в него блестят пламъците на хиляди свещи.

Национален парк Торес дел Пайне, Патагония, Чили

Ако обичате планините, в националния парк Торес дел Пайне може да се насладите на незабравими пейзажи, съчетани с невероятно разнообразна природа. Той включва в себе си сушавите южни равнини на Аржентина, Андите, областта с езерата, мочурливият тихоокеански бряг, скалистата и неопитомена Тиера дел Фуего. Тези разнородни територии са свъзни помежду си с Кордилерите (най-дългата планинска верига на планетата).

Торес дел Пайне е един от величествените паркове в Южна Америка и е в списъка за културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Рио де Жанейро, Бразилия

„Рио е може би най-красиво разположения град на планетата”, споделя Патриша Шулц, автор на бестселъра „1000 места, които трябва да видите преди да умрете”.

„Това е уникален град в много отношения. Природата се смесва с градския пейзаж, а близостта му до водата разкрива спиращи дъха гледки. Разбира се, да не забравяме и статуята на Христос, която е едно от забележителните неща, които си струва да видите.”

Островите Мидуей

Островите носят името си (в превод: по средата на пътя) заради своето разположение между САЩ и Азия. Те са щатска територия и на тях се води битката на Мидуей, която играе основна роля във Втората световна война.

Днес мястото е обявено за национален резерват, защото е дом на хиляди морски птици албатроси.

„В това място има история”, споделя Питър Грийнбърг редактор за СиБиЕс Нюз и допълва: „Тук се е случила една от решителните морски битки в историята. Това е мястото, където отивам за да пиша необезпокояван. Ако търсите човешки стъпки в пясъка, погледнете зад себе си, защото най-вероятно вие ще сте единствените хора там.”

Бордо, Франция

„Истински красиво място и наслада за ценителите на виното”, коментира Фрийдман, експерт по пътуванията за агенция Юник Травъл. Този исторически и плодотворен район е осеян с повече от 7000 винарни. В него се редуват лозя, реки, плажове, живописни селца и разбира се самият град Бордо, който е в списъка за културно наследство на ЮНЕСКО.

Връх Еверест, Непал

„Връх Еверест е може би най-величественото творение на природата. Това със сигурност е достатъчна причина за катерачите”, коментират от отдела по експедиции на Нешънъл Джиографик.

Еверест се намира в Махалунгурския дял на Хималаите на границата между Непал и китайския тибетски автономен регион. Той е най-високият връх на земята с височина 8 848,20 м.

Тибетската дума за Еверест е „чомолунгма”, което значи „майка на вселената”, а непалската „сагармата” значи „богиня на небето”.

И двете са напълно подходящи, защото Еверест е несравним по размери с никой друг връх.

„Този избор може да ви изненада, но си представете островна ивица, дълга 52 км, намираща се само на 80 км от Манхатън. Но за разлика от Манхатън там няма коли, а само велосипеди, карети и боси крака. Файър Айлънд е като Хемтън, лишен от претенциозност”, казва Грийнбърг, който е живял там много години.

В острова са разположени 17 курортни общности. До него може да се стигне с ферибот. Интересни гледки на острова са белоопашатите елени и участъците с пясъчни дюни, преливащи в плажове.

Храмовете в Баган, Мианмар

„Една от най-забележителните гледки в Азия са храмовете в Баган”, коментират от Нешънъл Джиографик.

Само за два века царете на древен Баган успяват да построят повече от 4 400 будистки храма.

Днес половината от постройките все още са запазени и се посещават от много ценители.

Делтата на Окаванго, Ботсуана

„Приток на река Замбези (реката Окаванго) е създал уникална екосистема в пустинята. Той е считан за най-големия оазис и място на дивата природа”, отбелязва Шулц.

Любителите на дива природа могат да видят слонове, жирафи, зебри, бизони и хипопотами в тяхната естествена среда. Оазисът може да бъде разгледан и на сафари.