Трудно е да не бъдеш завладян от футболната треска, когато се провежда такъв голям турнир като Евро 2024. За тези, които искат да научат повече за красивата игра, LiveFootballTickets публикува класация на най-добрите футболни музеи на континента, които да посетят.

Проучването оценява отзивите на клиентите в TripAdvisor и цената на входните билети, за да състави класацията - и Гръцкият футболен музей в Ханя, Крит е обявен за най-добрия футболен музей в Европа. Входът в него е безплатен и според отзивите е оценен с 4,94 точки.

Идеята за създаването му се ражда след победата на Гърция на Европейското първенство по футбол през 2004 г. срещу Португалия. Клубът на феновете на гръцкия национален отбор започва да събира предмети, свързани с националния отбор - музеят е витрина на тази колекция!

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Nikos Flekkas (@nikosflekkas)

В това малко място можете да откриете голяма част от футболната история на Гърция. С над 2 000 експоната и 400 футболни фланелки, събрани от 2004 г. досега, можете да се запознаете с историята на националния отбор по футбол на страната, сякаш я живеете! В музея може да видите автентични и подписани футболни фланелки на известни футболисти на Гърция от успехите ѝ в шампионатите до сега. Ще видите и фланелки и сувенири от известни противници на Гърция, както и реплика на шампионския трофей от 2004 г.

На второ място се класираха Музеят на "Цървена звезда" в Белград и Музеят на шотландския футбол в Глазгоу. Първият от тях е малко по-евтин за посещение (5,10 евро спрямо 5,90 евро), но вторият е с умерено по-добри оценки от отзивите на посетителите (4,72 спрямо 4,44).

Музеят на "Цървена звезда" е открит на 12 март 1985 г. в чест на 40-годишнината от основаването на клуба. Той е като светилище, което свидетелства за историята и успехите на клуба. Включва всички години на успехи и победи, представени от уникалната колекция от трофеи, купи, признания и клубни знамена, изложени в музея.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Една от най-богатите и красиви спортни колекции в света е представена на площ от 400 кв. м. Цялата колекция се състои от над 1400 предмета (трофеи, плакети, снимки и др.). 680 предмета са изложени, а останалата част от колекцията е в хранилището на музея. През 1946 г. Цървена звезда печели първия трофей в историята на клуба.

Червено-белият отбор участва за първи път в турнира за Купата на европейските шампиони през 1957 г., където достига до финала, игран срещу Фиорентина. Фиорентина триумфира в първия мач в Белград с 1:0, а ответният мач във Флоренция завършва наравно - 0:0. Първият дубъл на купата (шампионска титла и купа на страната) е спечелен през 1959 г.

Снимка: scottishfootballmuseum.org.uk

Музеят на шотландския футбол ще ви отведе на футболно пътешествие, каквото не сте имали досега. Тук са изложени хиляди предмети, проследяващи историята на футбола в Шотландия, и филмови кадри, представящи някои от най-запомнящите се мачове и велики играчи. Ще видите оригиналната купа на Шотландия - най-старият национален футболен трофей в света и ще се запознаете с историята на шотландския футбол от 19-и век до наши дни.

Влезте през един от турникетите на стария терен и вижте как Арчи Гемил вкарва един от десетте най-добри гола на Световното първенство за всички времена срещу Нидерландия. Седнете в оригиналната съблекалня на стария Third Hampden.

Мнозина намират, че в този списък има един очевиден пропуск - OOF Gallery в Тотнъм предлага новаторски поглед върху връзките между футбола и изкуството.

Това са 10-те най-добри футболни музея в света

1. Гръцки футболен музей, Ханя

2. Музей "Цървена звезда", Сърбия / Шотландски футболен музей, Великобритания

4. Музей на CR7, Португалия

5. Музей на футбола, Румъния

6. Museo Del Calcio, Италия

7. Немски музей на футбола, Германия

8. Музей на Бенфика, Португалия

9. Музей на ФК Порто, Португалия

10. Национален музей на футбола, Великобритания