На втория ден от Великден тази година - 21 април, в Разлог ще се състои фестивал "1000 носии на едно място", съобщиха от общинската управа.

Празникът на носиите ще започне в 10.30 часа на централния площад в града. Фестивалът има за цел да разкрие фолклорното богатство и разнообразие на територията на община Разлог, като събере на едно място повече от хиляда души, облечени в носии, заявиха от общината.

Всеки жител и гост на града ще може да се облече в народна носия и да се включи в празника. 

Активен участник в събитието ще бъдат читалищните самодейци - певчески и танцови групи, както и цялото местно население.

В рамките на фестивала музеят в Разлог ще представи изложба от 18 автентични народни костюми. През последните години Разлог се утвърди като център за фестивален и алтернативен туризъм, заявиха от общината.

Организаторите се надяват предстоящото събитие да привлече още повече туристи за великденските празници.

Фестивалът "1000 носии на едно място" се организира от сдружение "Дестинация Разлог" в изпълнение на проекта "Разгледай, чуй и опитай Разлог!". Той е финансиран по Програмата за развитие на селските райони чрез Европейския земеделски фонд.

Атрактивното събитие се подготвя също с подкрепата на община Разлог, Народно читалище "15 септември 1903-1909 г." в града, читалищата в селата Баня, Бачево, Горно Драглище, Долно Драглище, Елешница, Добърско, Историческия музей "Никола Парапунов", ръководителите на седемте квартала и Местна инициативна група група - Разлог.