Своге е едно от най-добрите места за туризъм в България, предлагащо невероятно природно разнообразие - само на 40 километра от София.

Вижте снимки от 10-те най-големи забележителности, намиращи се около Своге >> >> >>


1. По екопътека "Трите бора" до Бабин Пласт
Екопътеката тръгва от стадиона на Своге и преминава през доста живописни места. От нея може да стигнете и до вековната дъбова гора "Бабин Пласт". В изключителна близост е и едно от най-големите свлачища в България (Желенско свлачище), а околните скали предлагат чудна гледка.

2. Връх Церия
Върхът не е нито много висок (1234 м), нито много стръмен, но това не значи, че е за подценяване. Той се намира южно от село Свидня, в близост до Своге. Изкачването му представлява една няколкочасова разходка из природата, като от някои места се откриват и чудесни панорами към околните села.

3. Връх Грохотен
Върхът е висок 1056 м се намира точно над Своге, като от него има добра панорама към града. Маршрутът е лек и кратък, така че е подходящ и за "кашкавал" туристите.

4. Природен феномен Джуглата

Скалното образувание се намира в Стара планина в Церово, близо до Своге. Природният феномен е съставен от хоризонтални скални пластове и наподобява човешка глава с височина около 18 метра. Важно е да се отбележи, че мястото е много леснодостъпно.

5. Останки от манастир "св. Кирик и Юлита"

Манастирът "Свети Кирик и Юлита" се намира в живописна местност на десния бряг на река Искър, между гр.Своге и село Желен. Останките имат доста мистичен вид и също са доста леснодостъпни.

6. По Вазова екопътека до водопад "Скакля"
"Вазова екопътека" е една от най-посещаваните и известни маршрути в Стара планина. Тя е и единствената пътека към водопада "Скакля", който е особено пълноводен през пролетта. Вазовата екопътека е транспортно достъпна до двете отправни точки – Гара Бов /при махала Скакля/ и село Заселе. Дължината на екопътеката е 1 час и 30 минути. При всички положения - няма да съжалявате, че сте я посетили.

7. Екопътека "Под Камико"

Тази екопътека започва от стадиона на Гара Бов и достига до един от високите водопади в България - Под Камико. Преходът е лек и не е много дълъг, а ако отидете през пролетта - може да видите повече от един водопад по пътя.

8. Връх Сърбеница

Този връх е висок 1476 метра, а в околностите му има интересни скали. Освен това гледките и панорамите по пътя са красиви. Изкачването може да стане от село Зимевица или дори от Гара Бов, като в този случай ще съчетаете маршрута с посещението на водопад "Скакля" и връх Драгоданица.

9. Лакатнишки скали и пещера "Темната дупка"
Лакатнишките скали са едно от най-живописните места около Искър. На места те се издигат отвесно на почти 200 метра, а от върха им има чудесна панорама. Разходката обаче е лесна, не отнема много време и може да се посети и пещера "Темната дупка".

10. Царичина дупка
Ако сте фенове на паранормалното, интересувате се от извънземни или пък просто искате да влезете в кожата на агент Мълдър от "Досиетата Х", то това е вашето място. Странните предсказания и секретните дейности на българската армия са завършили с една бетонирана дупка и множество статии в жълтата преса. Това обаче не значи, че не може да се разходите сами до селото и да видите с очите си "Българският Розуел".