Служители на летището на Тенерифе са арестувани по подозрение, че са откраднали предмети от багажа на пътници на стойност почти 2 милиона евро. Четиринадесет служители са сред обвиняемите, съобщава полицията.

Откраднатите предмети, включително около 13 000 евро в брой, са били иззети от групата служители на голямото туристическо летище на Канарските острови в Испания. По същия случай се разследват още 20 служители на летището, пише Euronews.

Южното летище на Тенерифе обслужва около 11 млн. пътници годишно, повечето от които са европейски туристи, търсещи приятния климат на островите край бреговете на Северозападна Африка.

Какво е предизвикало подозренията на летище Тенерифе?

Разследването е започнало след зачестилите оплаквания на пътници за изчезнали предмети от багажа им, се казва в изявлението на полицията.

Кражбите са станали в момента на поставяне на багажа в багажното отделение на самолетите. Вътре в багажното отделение предполагаемите крадци са отворили куфарите, извадили са ценни вещи и са ги затворили отново.

Властите иззели 29 луксозни часовника, 120 бижута, 22 мобилни телефона от висок клас и различни електронни устройства. Според полицията заподозрените са продали много други предмети онлайн или в местни магазини.

Как да защитите багажа си от загуба и кражба

Въпреки че кражбите на чекиран багаж са сравнително редки, има много начини да защитите вещите си и да намалите до минимум неудобствата, причинени от загубен или откраднат багаж.

Броят на неправилно обработените багажи почти се удвои след пандемията, тъй като летищата се бореха с недостига на персонал и стачките.

Един лесен начин да запазите багажа си е да изберете ръчен вместо чекиран багаж. Ако не сте в състояние да поберете вещите си в ръчния багаж, се стремете да опаковате всички ценни вещи като лаптопи, фотоапарати и мобилни телефони.

Също така е полезно да опаковате една или две дрехи за смяна в ръчния багаж, в случай че по-голямата ви чанта изчезне.

Изборът на багаж, който се откроява - например куфар в ярък цвят - може да сведе до минимум вероятността някой случайно да вземе чантата ви от лентата за събиране на багаж. Ако разполагате със стандартен черен куфар, направете го разпознаваем, като добавите към него цветна лента за багаж или панделка. 

Проследяващите устройства за багаж, като например Apple AirTags, могат да ви помогнат да следите чантата си в случай на изчезване, но невинаги ще ви помогнат за отделни предмети.

Не забравяйте да направите снимка на предметите в куфара си, преди да тръгнете, в случай че ви трябват доказателства за застрахователна претенция.