19-годишната Зара Ръдърфорд кацна на летище София със своя свръхлек самолет. Българската столица е една от спирките на Зара в опита ѝ да подобри световния рекорд за най-млада жена, която е обиколила света, летейки съвсем сама.

Дотук младата девойка е преминала през повече от 50 летища из целия свят, като остават още няколко спирки, преди да "затвори" околосветската си обиколка в Белгия след няколко дни.

"Летище София е едно от най-гостоприемните летища, на които съм кацала. Тук получих едно от най-топлите посрещания по време на цялото ми пътешествие", това каза Зара Ръдърфорд пред журналисти на пресконференцията, състояла се на Терминал 2.

В блога си Зара споделя, че тръгва на околосветското си пътешествие, след като е завършила с отличие училище и преди да продължи в университет, където се цели в специалност в компютърните науки. 19-годишната белгийка споделя, че летенето е в кръвта ѝ, защото е израснала в семейство на няколко поколения авиатори, а най-голямата ѝ мечта след околосветското пътешествие е да стане астронавт.

Пътешествието със самолет на Зара започва през август 2021 г. от Белгия. Тя твърди, че чрез него, освен да сбъдне една своя мечта, иска да вдъхнови момичета и жени по целия свят да летят и да се занимават с математически и технически науки.

Снимка: СОФ Кънект

Снимка: СОФ Кънект

Само 5% от гражданските пилоти и 15% от специалистите в компютърните науки са жени. "Момчетата се учат чрез играчките, имената на улиците, уроците по история и филмите, че могат да бъдат учени, астронавти, големи мениджъри или президенти. Момичетата често са окуражавани да бъдат красиви, добри, услужливи и сладки. С полета си искам да покажа на жените, че могат да бъдат смели, амбициозни и да сбъдват мечтите си," казва Зара Ръдърфорд.