Неизползваната от 2001 година баня, търпяща безпомощно капризите на времето, отваря врати. Позната още като Царската баня, тя е създадена по времето на цар Фердинанд и е проектирана от мюнхенския архитект проф. Карл Хохедер, водещ специалист в създаването на подобни сгради в цяла Европа, съобщава БНР.

Той завършва проекта през 1906 г. и на 24 май 1911 г. банята е официално открита в малкото китно селце Банкя. Тя дарява свежест, както на местните селяни, гражданите и курортистите, така и на царски особи. Това й дава привилегията да се нарича Царската баня.

Времето си тече, както през 2001 г. времето за Банята спира, спира да блика и водата в нея и тя затваря врати. Реставрацията на минералната баня, която бе извършена през последните години, върна автентичния вид на забележителната сграда в парка на Банкя, както и по отношение на интериора, така и на екстериора, разкриващи нейната културна и историческа стойност.

Гостите и жителите на Банкя ще могат да посетят и да разгледат Централната минерална баня, обновените пространства за релаксация, термални зони, детски басейн с минерална вода и други услуги в минерална баня. За гражданите ще бъдат организирани и обиколки с начални часове 11:00 ч., 14:00 ч. и 17:00 ч., а вече от 30 септември тя ще бъде отворена за посетители с работно време всеки ден от 9:00 до 20:00 ч.