Завишени ли са цените в ресторантите в зимните ни курорти? Собственици на заведения казват, че промяна от миналата година няма, но цените са по-високи от тези в ресторантите във вътрешността на страната.

На ски пистата в Банско чаят и кафето струват по 5 лв. Порция мусака струва 20 лв., пилешки крилца - 24 лв., а шопска салата - 14 лв . В ресторант в Боровец може да консумирате готвено ястие за около 30 лв. Свинският шашлик е 29 лв., а кюфтетата и кебапчетата - по 6 лв. Салатите са средно по 15 лв., показва проверка на БНТ. Бранимир Ботев, бивш зам.-министър на туризма, коментира, че въпросът е каква услуга получаваме срещу парите си. Той подчерта пред БНТ, че цените в курортите на Сърбия, Македония, Сараево са абсолютно сравними с нашите. "Българските зимни ски курорти с нищо не отстъпват на средноевропейските", заяви той.

Снимка: iStock by Getty Images

Междувременно проверка на Агенция "Фокус" установява, че минимум 150 лв. на човек, излиза карането на ски за ден в Пампорово. Толкова ще трябва да се дадат, ако човек отиде сам на ски, купи си лифт карта за 85 лв., наеме си ски оборудване за около 30 лв., пие кафе с минерална вода за 5-6 лв. и се поръча обяд за около 30 - 35 лв., който включва салата, пица, паста или кюфтета с гарнитура и десерт. Цената на обяда може да бъде и доста по-висока, ако изборът е по-специално ястие, като стек от бон филе, бургер или патешко магре, които са от 20 до 45 лв. за порция.

Ако човек не може да кара ски и иска да си наеме ски учител, сумата, която трябва да предвиди за ден по снежните писти се повишава доста. Един час уроци със ски учител струва 75 лв., за два часа цената е 140 лв. и така за 3 и 4 часа, има малка отстъпка от цената. Така че, ако човек наеме ски учител за поне два часа, разходите за ден в Пампорово ще достигнат около 300 лв.

Снимка: Пампорово

За едно семейство с две деца, сумата ще набъбне сериозно и може да надхвърли 1000 лв., ако всички имат нужда от професионалните умения на ски училище в курорта.

В посочените цени не се включва цената на нощувката, която се плаща в хотел в Пампорово или околностите. Цените на апартаментите в апартхотелите започват от 100 - 150 лв. на вечер, а в по-луксозните хотели, достигат до няколко стотин лева. В селата край Пампорово се наемат и цели вили, в които могат да нощуват до 8-10 души и за тях се плаща минимум 200 лв. на ден.