След като Италия от няколко години присъства в световните медии с инициативата си да продава къщи за 1 евро в западащи градчета, сега има нова грандиозна идея, с която ще се опита да спаси малките населени места в провинцията. С план за 1 милиард евро италианските власти ще превърнат 2000 "призрачни градчета" в центрове за дигитални номади, съобщава Форбс.

Основна задача на проекта е да снабди по-отдалечените райони на страната с бърз интернет. По данни на земеделската организация "Колдирети" 76% от семействата в селските райони на Италия нямат достъп до бърза интернет връзка.

В Италия броят на населените места с под 5000 жители е около 5500. Много от тях са били процъфтяващи преди Втората световна война, а след това голяма част от населението им мигрира към големите градове в търсене на работа.

По думите на италианския културен министър Дарио Франческини тъкмо тези села и градчета са "въплъщението на италианската идентичност" и с тази схема правителството се надява да ги върне към предишната им слава.

С инсталирането на бърз интернет властите се надяват да привлекат част от все по-големия брой хора (италианци и чужденци), които имат интерес да се преместят в италианската провинция след началото на пандемията. По-широкото пространство, досега с природата и по-доброто качество на живот са част от плюсовете на живота, който едно отдалечено населено място с добра интернет връзка може да предложи на всички, които работят дистанционно.