Общо 26 милиона куфара, сакове и чанти са били загубени, забавени, повредени или откраднати по летищата в цял свят през 2022 г. , съобщиха от Европейския потребителски център (ЕПЦ) в България, цитирайки доклад на SITA - компания, предоставяща ИТ и телекомуникационни услуги за индустрията във въздушния транспорт. Според проучването в 80% от случаите при неправилно обработени багажи се е стигнало до забавянето им, а делът на изгубените и откраднатите пътни чанти се е увеличил до 7%.

От ЕПЦ - България също са отчели близо двойно увеличение на жалбите, свързани със забавени, загубени или счупени куфари през 2022 г. спрямо предходната 2021 г. Тенденцията се запазва и тази година. От центъра припомнят основните права и задължения, които имат пътуващите при проблеми със своя багаж на летището.

Ако куфарът не пристигне на летището

Ако чекираният ви багаж не пристигне на летището, след като слезете от самолета, трябва веднага да отидете до съответното гише за багажи и да поискате протокол за липсата му (PIR). Там се попълва вида на куфара или чантата (цвят, размер, марка, година на купуване) и вашите данни и контакти, за да ви бъде доставен впоследствие. В подобни случаи имате право на разходи за т.нар. стоки от първа необходимост - например бельо, четка и паста за зъби, паста за бръснене и самобръсначка за мъжете. Когато купувате подобни стоки, пазете касови бележки и други документи, за да може впоследствие да поискате сумата от страна на авиокомпанията. Добре е и да се посъветвате с превозвача за неговата политика в такава ситуация, съветват от ЕПЦ-България. Възможно най-скоро след като сте кацнали, но не по-късно от 5 до 7 дни, трябва да подадете оплакване и към авиокомпанията.

При положение че куфарът не намерен до 21 дни след полета, той се приема за загубен. В този случай трябва да подадете и ново искане към авиокомпанията за компенсация. Максималната сума, на която имате право, се определя от Монреалската конвенция и тя е в размер до 1288 Специални тиражни права (приблизително 1600 евро) на пътник, освен ако няма сключена допълнителна застраховка за багаж. Нашият съвет е, ако превозвате нещо изключително ценно, да помислите за подобна застраховка, отбелязват от центъра.

Компенсацията зависи от действителната стойност на вредата в конкретния случай, като много често се изплаща фиксирана сума на килограм липсващ багаж. За да получите по-голяма сума, би помогнало наличието на фактури и касови бележки за дрехите и другите вещи, които са били в загубения куфар, е друг от съветите на експертите.

Важно е да се провери на сайта на авиокомпанията има ли ограничения за предметите, които се превозват

Ако в куфара сложите вещи като таблет, фотоапарат или други ценности, което е забранено, не очаквайте да бъдете компенсирани в случай на повреда или загуба. Успоредно с това, е препоръчително да се махнат всички етикети от предишни пътувания, както и да сложите бадж/етикет с имена, адрес, имейл и телефон. Така при необходимост авиокомпанията ще може да се свърже с вас.

Как да потърсите съдействие

При загубен куфар е много важно да се пазят всички документи и да се спазват сроковете, наложени от законодателството и от авиокомпаниите. Ако авиокомпанията не отговори и не ви съдейства, и е регистрирана в друга страна от ЕС, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство, може да се обърнете към ЕПЦ - България за безплатна помощ и съдействие. Необходимо е да изпратите копие от бордна карта, копие от багажен етикет за чекирания куфар, както и кореспонденцията си с търговеца. Трябва да се приложи и списък с вещите, които са били в багажа, както и по възможност - касови бележки за тях. След това, заедно с нашите колеги от центъра в държавата, където е регистрирана авиокомпанията, ще съдействаме, за да получите обезщетение, информират от ЕПЦ-България.

Европейски потребителски център - България предлага безплатна индивидуална помощ за потребители, които имат проблеми с покупки зад граница в ЕС, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство. ЕПЦ България е част от Мрежата на европейски потребителски центрове (ECC-Net), която обхваща 29 центъра във всички държави в ЕС, Исландия и Норвегия, като работим и с Международния потребителски център в Обединеното кралство. Мрежата помага на гражданите да наложат спазването на своите потребителски права и да се възползват от предимствата на вътрешния пазар в ЕС. 

В началото на май от центъра отчетоха, че все повече българи търсят правата си като потребители и се доверяват на помощта на Европейски потребителски център - България при трансгранични проблеми при пазаруване в ЕС. Центърът е разгледал близо 2600 жалби и оплаквания през 2022 г., като се отчита увеличение с 24 на сто на случаите спрямо 2021 г. С помощта на останалите потребителски центрове сме решили проблеми и сме възстановили на потребители у нас и в ЕС близо 130 хиляди евро, отбелязаха тогава от ЕПЦ-България.