Голяма от част спа и уелнес дестинациите у нас са резервирани за празниците и се очаква атрактивните предложения да свършат до края на следващата седмица. Това каза Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма пред БНР.

"По-дългата ваканция, от гледна точка на туризма, по принцип, е по-добре, от гледна точка на това, че повече хора ще имат възможност да почиват в тези дни, но като цяло продажбата на 3-дневни пакети е най-силна. От тях са продадени близо 88%, докато 5-дневните не се търсят толкова много. Тоест, независимо от по-дългия уикенд, не се наблюдава стремеж за по-дълга ваканция", каза Драганов.

По думите му повечето българи ще останат в страната за празниците. Много по-малко, около 160 000 души ще пътуват зад граница.

Най-търсени са офертите за съседните на България страни – Гърция, Турция, Сърбия, Македония и Румъния, допълни експертът. Извън тези дестинации най-предпочитани са Германия и Испания, където много нашенци имат близки.

Средната цена, която българите са заделили за ваканция, е около 540 лв. 460 лева ще похарчат тези, които остават в България.