От Париж до Хонконг и от Берлин до Кайро - ето ги най-чаканите нови атракции, музеи и културни центрове, които си струва да посетите (когато е възможно).

Големият египетски музей в Гиза, Кайро

Египетският музей в Кайро е задължителна спирка за всеки, който иска да се запознае с историята на Древен Египет и да види с очите си мумии и предмети, открити при разкопките в страната. Но сградата отдавна е отесняла за стотиците хиляди експонати. Сградата на новия Египетски музей при пирамидите в Гиза се строи от близо 30 години и когато бъде завършен, ще е най-големият археологически музей в света. Там ще бъдат изложени и 2000 неизлагани досега артефакта от гробницата на Тутанкамон. Очаква се откриването на новия музей да е през юни 2021 г.

Колекцията на Франсоа Пино, Париж

Френският милиардер Франсоа Пино ще представи пред обществеността част от частната си колекция от съвременни произведения на изкуството. Голямото събитие се очаква с нетърпение в Париж, като за целта историческата сграда на парижката фондова борса е изцяло реновирана и пригодена за дом на ценните творби. В музея ще отвори врати и ресторант на прочутия парижки шеф готвач Мишел Бра.

Мунк, Осло


Новият дом за картините на норвежкия художник Едвард Мунк (автор на прочутата картина “Викът”) ще бъде на 13 етажа с гледка към фиорда Осло и околностите на норвежката столица. В музеят-кула ще са изложени над 26 000 творби и повече от 10 000 лични вещи на твореца. Откриването на музея на Мунк е планирано за лятото на 2021 г.

Хумболт Форум, Берлин


Хумболт Форум ще е новото място за култура в Берлин, което ще приюти голяма част от музейните колекции на германската столица, представящи места извън Европа. На площ от над 40 000 кв.м посетителите ще могат да видят микс от изкуство и наука от Австралия и Океания, Азия, Африка и Америка. Колекциите ще се намират в реставрирания Пруски кралски дворец в Берлин, а новата музейна локация е кръстена на братята Александър и Вилхелм фон Хумболт. Очаква се музейният комплекс да отвори в началото на 2021 г.

М+, Хонконг


Нещо голямо и впечатляващо се задава в Хонконг - културният център М+ не само ще събере най-доброто от изкуството на Хонконг, Китай и Азия през 20-и и 21-ви век, но и ще има няколкоетажна фасада, покрита с LED светлини, на която ще се прожектират произведения на изкуството. Акценти на М+ са изкуство, дизайн и кино. В сградата ще има три киносалона, както и градина на покрива с гледка към пристанището Виктория. Комплексът ще отвори в края на 2021 г.