Криптовалутата е нещо, което постепенно навлиза в живота на хората, макар и мнозина все още да нямат представа какво точно е това и как се ползва.

С биткойн, доджкойн, етериум и други криптовалути вече могат да се плащат редица туристически услуги, като списъкът се увеличава с всеки изминал ден благодарение на партньорството между дигитални портфейли и големи вериги в сферата на туризма и услугите.

Биткойн се приема за плащане от някои авиокомпании и туристически агенции още от 2013 г., но сега се разширява както обхватът на видовете криптовалути, които могат да се ползват като платежно средство, така и броят на услугите, за които потребителите могат да ги харчат.

Ето къде и как можете да пазарувате туристически услуги с криптовалута.

Хотелско настаняване. В началото на март веригата американски луксозни хотели "The Kessler Collection" обяви, че добавя към опциите за плащане и редица криптовалути. Сред мотивите на компанията е улесняване на чуждестранните клиенти, които спестяват от обменни курсове.

Самолетни билети. Има и цели туристически платформи, създадени за туристически резервации с криптовалута. Такава например е австралийската Travala.com, в която потребителите могат да избират полети и над 2 милиона места за настаняване в целия свят, като заплащат както с криптовалута, така и с традиционни кредитни и дебитни карти. На сайта се приемат плащания с 25 вида криптовалута.

Турове. Вече споменатият сайт Travala предлага не само хотелско настаняване и полети, но и разнообразни туристически преживявания - обиколки с местни екскурзоводи, плаване с лодки, кулинарни курсове и много други.

Кемпер. Най-големият търговец на кемпери в САЩ обяви в края на април, че започва да приема плащания с криптовалута от бъдещите собственици на кемпери, каравани и къмпинг аксесоари. Проектът стартира с два магазина, но до средата на лятото ще обхване всички физически магазини и онлайн платформата на марката "Camping World".

Кола под наем. Destinia е още един туристически портал, в който плащането с криптовалута на туристически услуги е безпроблемно. Хотел, полет, дори и кола под наем - всичко нужно за една почивка е на няколко клика разстояние, а сайтът оперира в над 90 държави.