По данни на Института за оценки и анализи на туризма повече от половин милион българи се готвят да пътуват по празниците, а 70 000 чужденци пък ще пристигнат у нас. Повечето обаче идват не за да празнуват, а за да карат ски. Къде ще изберат да отседнат? "Боровец, Банско, зимните курорти, тъй като на тях им излиза по-евтино, отколкото Алпите и Западна Европа. Чужденците идват, защото все още сме по-евтина дестинация и има голям интерес основно от английски групи. Но за самите празници при нас няма заявки, тъй като чужденците главно обикалят коледните пазари, а тук те все още не са на нивото на европейските, коментира пред БНР Антон Дянков, експерт от туроператорска агенция.

Новото е, че за пръв път от предпандемичната 2019-та, българите започнали да правят резервации още от лятото. Първи се изчерпали малките семейни хотели на село с типично българска обстановка и традиционната новогодишна софра. Вече е почти невъзможно да откриете места за празниците там.

Ако решите да изпратите трудната 2022 г. в чужбина побързайте, съветват туроператори. Повечето пакети са изчерпани. Интересът е към по-близки дестинации, като Италия, Испания, Кипър, Анталия, Египет и Тунис, но също така и за екзотични страни като Мавриций, който пръв е бил разпродаден, заедно с Малдивите и Тайланд, коментират туроператорите пред БНР.

Хитът тази година е семейно пътешествие до Лапландия. Пакетът започва от 3000 лв. на човек и включва 5 нощувки, лична среща с дядо Коледа, посещение на фермата му с хъскита и други преживявания сред заскрежени северни пейзажи.

Покрай икономическата криза и инфлацията, цените на пакетите са скочили между 10 и 20 %. Това обаче не тревожи твърде българите, добавят още експертите.