Според анкета извършена от експертите по туристически застраховки от Forbes Advisor, летният сезон се е оказал истинско предизвикателство за пътуващите, съобщава тraveldailynews.

Forbes анкетира над 2000 пътници и установява, че 61 процента са се сблъскали със закъснение или отмяна на полет това лято и в резултат на това 83 на сто от тях са загубили пари, похарчени за предплатени хотелски стаи, круизи и други дейности, а това им е коствало средно 838 долара.

Изгубен или забавен багаж е друго често срещано премеждие при пътуване. 48 процента от анкетираните заявяват, че чантите им са били изгубени или върнати със закъснение по време на пътуване, а 44 на сто съобщават, че багажът им е бил повреден, когато им е върнат.

Пътуващите, със закъснение на багажа, са били без вещите си си средно четири дни, а 11 процента никога не са получили куфарите си. Поради тази причина са похарчили средно 556 долара, за да заменят съдържанието на своя изгубен или забавен багаж.

54 процента е трябвало да вземат допълнителен полет, за да приберат изгубения си багаж, а на 33 на сто се е наложило да летят до далечно летище, за да открият чантите си. Средно закъсненията и анулираните полети оставят пътниците блокирани на летището за повече от 5 часа.

19 на сто от пътуващите са загубили пари за предплатени дейности, които са пропуснали поради закъснения или анулации, а 17 процента е трябвало да отменят изцяло плановете си за пътуване. 13 на сто от пътуващите са пропуснали круиз в резултат на отмяна на полети и закъснения.